Bojan Mrakić i Srećko Savić iz Trebinja tvrde da su prijavljeni da na oktobarskim lokalnim izborima glasaju iz Igala, iako Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ nisu podnijeli neophodne prijave, ističući da sumnjaju da se radi o izbornom inženjeringu.

izborni-inzenjering-1 Bojan Mrakić

U Trebinju žive već godinama i na dosadašnje izbore su izlazili u našem gradu, ali, nakon što su na sajtu CIK-a /izbori.ba/ provjerili gdje glasaju 2. oktobra, utvrdili su da su prijavljeni za glasanje putem pošte i to iz susjedne Crne Gore.

Bojan Mrakić tvrdi da je sasvim slučajno saznao da glasa u ovom primorskom mjestu, navodeći da je prijavljen na adresi izvjesnog Rada Vica iz Igala, inače, kako je rekao, "kumašina aktuelnog gradonačelnika grada Trebinja" Slavka Vučurevića.

"Ovo je jedno manipulisanje, koje sam razotkrio putem sajta izbori.ba. Nikada u životu nisam glasao u Igalu, jer živim u Trebinju", rekao je Mrakić, koji je, kako je dodao, član SNSD-a.

On je istakao da ne zna ko ga je prijavio da glasa u Igalu i to putem pošte, navodeći da rodbinsko manipilisanje gradonačelnika Trebinja i njegovog kuma iz Igala neće proći, jer će pokrenuti zakonom predviđene radnje.

I Srećko Savić izašao je danas pred novinare, uz poruku da i on glasa putem pošte iz Igala, iako je u prethodnim izbornim ciklusima glasao u bivšoj zgradi Đačkog doma kod zelene pijace.

izborni-inzenjering-1 Srećko Savić

"Neki dan sam pronašao da glasam u Igalu. Majka mi je tražila pomoć od Centra za socijalni rad i morala je da predoči naša lična dokumenta. To je jedini slučaj da smo nekome davali dokumenta", tvrdi Savić, dodajući da nije član nijedne političke stranke.

I upravo kopija lične karte, pasoša ili vozačke dozvole neophodni su da se pošalju CIK-u, kako bi se određeno lice prijavilo da glasa putem pošte.

Zamjenik predsjednika Gradskog izbornog štaba SNSD-a Trebinje Mirko Ćurić, rekao je da je ovo kršenje osnovnog ljudskog prava - prava da svaki građanin bira i bude biran.

Prema njegovim riječima, u prostorije ove stranke do sada se obratilo oko 50 građana koji su zatražili pravnu pomoć zbog malverzacija oko mjesta glasanja na predstojećim izborima, zbog čega će od CIK-a tražiti da glasanje putem pošte za grad Trebinje bude poništeno.

"Mi smo već u proceduri podnošenja zahtjeva CIK-u, sa ciljem da se ova situacija rasvijetli i da se sazna ko je podnosio zahtjeve za glasanje u odsustvu u tuđe ime", rekao je Ćurić.

izborni-inzenjering-1 Mirko Ćurić

Ćurić tvrdi da su nezakonito iskorišćena lična dokumenta pojedinih građana Trebinja, te da su neovlašćeno podneseni zahtjevi za glasanje u odsustvu, čime su ova lica spriječena da na lokalnim izborima u oktobru glasaju u Trebinju.

"Potrebno je istražiti slučaj do kraja i to što prije, kako bi javnost saznala na koji način bi ukradeni glasovi bili iskorišćeni", naglasio je Ćurić.

Od direktora Centra za socijalni rad Mile Marić novinari do ovog trenutka nisu dobili odgovor, iako su, po njenom zahtjevu, upit poslali putem imejla.

Kako su nam rekli, ne radi im internet konekcija.

U Gradskoj izbornoj komisiji /GIK/ su istakli da nisu nadležni za ovaj slučaj, dok je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izjavu dao samo podobnim medijima.