Kandidat SNSD–a za gradonačelnika Trebinja na predstojećim lokalnim izborima Luka Petrović, posjetio je upravu „Beograda na vodi“. Zanimljivo, njihovo sjedište se nalazi u zgradi Beogradske zadruge, zadužbine još jednog Luke – Luke Ćelovića Trebinjca.

luka-petrovic-beograd-na-vodi

Na desnoj obali Save, vrijedni neimari grade prve objekte ovog impozantnog projekta koji će, kada bude završen, imati oko 6.000 stanova, 14.000 stanovnika, 12.000 kancelarija, 20.000 novih radnih mjesta...

Iako je živio u drugoj polovini 19. i početkom 20. vijeka, Luka Ćelović je već tada prepoznao vrijednost sadašnje Karađorđeve ulice u Beogradu, koja se nalazi neposredno uz rijeku Savu.

Tu su, pored Beogradske zadruge, nikle i Lukine velelijepne građevine hotela “Bristol” i dvospratne palate. Danas, na nekoliko stotina metara prema Savi, niče “Beograd na vodi”.

I upravo tu su vidljiva razmišljanja i pogled na budućnost ovog vrlog Trebinjca, čije se ime i danas ponosno izgovara u Beogradu. Uz prve objekte ovog projekta koji se izdižu iz temelja, izgrađeno je novo šetalište sa raznolikim programom, a koje je postalo nova gradska destinacija za rekreaciju i uživanje.

Tu su biciklistička staza, dječija igrališta, terase nad rijekom, sprave za vježbanje na otvorenom, restorani, kafići, planski urađene zelene površine, besplatni internet... A prostrano šetalište sa koga se pruža pogled na rijeku Savu i novobeogradske solitere popločano je jablaničkim mermerom.

Luka Ćelović Trebinjac je preminuo 1929. godine, ali njegove ideje i danas odišu Beogradom. A može li se njegova vizija prenijeti u Trebinje – odgovor su tražili kandidat za gradonačelnika našeg grada Luka Petrović i generalni direktor “Beograda na vodi” Aleksandar Trifunović.

beograd-na-vodi-luka-petrovic-aleksandar-trifunovic

Petroviću je predstavljen cjelokupan projekat “Beograda na vodi” i njegove arhitektonske specifičnosti, a razgovarano je i mogućnostima ulaganja u Ćelovićev rodni grad.

“Luka Ćelović je Beogradu podario ideje koje danas vrijede mnogo više nego u njegovo vrijeme. Ostavio je u amanet vrijednost koju je rukovodstvo ovog projekta prepoznalo, sa spremnošću da i Trebinje osjeti njegovu viziju”, rekao je Petrović.

On je naveo da ga je Trifunović upoznao i sa činjenicom da u realizaciji ovog projekta učestvuju Trebinjci sa adresom stanovanja u Beogradu.

“I sa njima sam razgovarao i tom prilikom su mi rekli da su spremni da se uključe u tim ljudi koji će da da puni doprinos za snažnije i naprednije Trebinje”, istakao je Petrović, dodajući da mu je drago što je imao priliku da posjeti jedno od najvećih gradilišta u jugoistočnoj Evropi.

Generalni direktor “Beograda na vodi” Aleksandar Trifunović zahvalio se Petroviću na posjeti, navodeći da je spreman da podrži svaku pozitivnu promjenu u Trebinju - rodnom gradu velikog Ćelovića.

luka-petrovic-beograd-na-vodi Aleksandar Trifunović, Luka Petrović, Rade Marić i Rade Radojević

Nakon sastanka u zgradi Beogradske zadruge, Petrović i Trifunović su sa saradnicima obišli radove na izgradnji “Beograda na vodi”.

Petrović je posjetu Beogradu iskoristio i za razgovor sa Trebinjcima u ovom gradu.

beograd-na-vodi-luka-petrovic-aleksandar-trifunovic-2