Predsjednik Republike Srpske istakao je sinoć u Beogradu da je Republika Srpska kao država jasno manifestovana kroz jake institucije - Narodnu skupštinu i Vladu i da se je stalna namjera onih koji žele loše Srpskoj da umanje značaj tih institucija.

dani srpske u srbiji

"To je permanentna politika Zapada, koji je u pravilu svih ovih 20 godina bio u funkciji afirmacije muslimansko-bošnjačke političke koncepcije stvaranja i rehabilitacije unitarne BiH. Toj koncepciji se suprotstavila Republika Srpska", rekao je Dodik sinoć u Beogradu otvarajući manifestaciju "Dani Srpske u Srbiji".

Napominjući da Republika Srpska brani izvorni Dejtonski sporazum, koji joj je dao prava, Dodik je rekao da je ona u paradoksalnoj situaciji - jer je stalno napadana da krši taj sporazum, iako ga brani najupornije od svih, pa i od međunarodne zajednice.

"Republika Srpska je spremna da prihvati i realizuje što je napisano u Dejtonu", naglasio je Dodik.

On je rekao da Srpska smatra da je 20 godina nasilja visokog predstavnika dovelo do promjene Dejtonskog sporazuma i da su stvari koje sada ima napadnute tako da se napadne i Dan Republike, sa očiglednom namjerom da se već iduće godine lansira opet farsa kroz Ustavni sud BiH koja bi se zvala ukidanje naziva Republike Srpske.

"Obesmišljavanje Dana Republike i njenog naziva sigurno je udar na same temelje naše slobode i u tom pogledu treba razumjeti našu borbu i naše nastojanje da u toj borbi iskažemo naše jedinstvo", poručio je Dodik i dodao da je ponosan na političke faktore u Srpskoj koji su jedinstveno okupljeni oko ideje da se održi referendum 25. septembra i pozvao sve građane da izađu na referendum.

On je ponovio da će referendum biti održan, da je sve pripremljeno i da Srpska želi njime da pokaže svoj demokratski kapacitet.

"Referendum nije secesija, on je samo pokazivanje naše namjere da nastavimo da slavimo 9. januar. Naravno da razumijemo da oni koji neće da slave, ne moraju, kao što ni mi ne slavimo 1. mart koji se u BiH proglasio kao neki praznik", rekao je Dodik.

On je poručio da Srpska ne želi referendumom nikome da učini zlo i nema namjeru da se ponaša neodgovorno.

"Mi nismo avanturisti. Mi smo ljudi koji su objedinjeni u jednom iskonskom nastojanju da očuvamo naše pravo na slobodu, a naše pravo na slobodu vezano je i za dan stvaranja Republike", istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je večeras na otvaranju "Dana Republike Srpske" da je ova manifestacija osmišljena da pokaže potencijale Republike Srpske u Srbiji.

"Mislimo da to nije dovoljno urađeno do sada", rekao je Dodik i dodao da mu je drago što je to prošireno i što su svake godine sadržaji daleko veći.

Dodik je naveo da je želja da se ovom manifestacijom poruči da Republika Srpska vidi Srbiju kao svoju zemlju od koje uvijek može očekivati svaku vrstu dobre saradnje.

"Srbija za nas iz Republike Srpske i Srbe izvan Srbije ima poseban emotivan značaj, koji je ravan najvećim ljubavima koje čovjek može da ima. Mi volimo Srbiju i zato mi je drago što ste večeras došli da zajedničkom ljubavi poručimo da ju volimo i da želimo da ide putem napretka", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Srbija najznačjaniji faktor mira i stabilnosti u regionu, a odnose sa rukovodstvom Srbije ocijenio je kao najboljim do sada.

"Oni su puni dijaloga i razumijevanja, pa i kada nismo na istim pozicijama i ne gledamo istim aršinima nismo otišli u sfere neslaganja", istakao je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska i Srbija grade ono što je važno za naše nacionalno jedinstvo.

"Mi vjerujemo da je najvažniji nacionalni cilj Srbije izvan njenih okvira Republika Srpska. Razumijemo da je Kosovo najvažniji državni prioritet Srbije", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je Srpska odraz volje srpskog naroda i da je formirana da bi očuvala slobodu, riječi oko koje se kretala sva srpska istorija.

"Mi smo kao narod drugim narodima na Balkanu u dva velika svjetska rata donosili slobodu i stvarali državu", ocijenio je Dodik i dodao da je očigledno da zajednička država nije bila održiva.

On je ukazao da su Srbi platili ceh jer su bili u ozbiljnoj zabludi stvarajući i razvijajući jugoslovensku ideju, a potiskujući srpski nacionalni program, te su raspad Jugoslavije dočekali nespremni.

"Borba za slobodu mora uvijek da se manifestuje kroz jaku institucionalno organizovanu državu. Kad Srbi nisu imali državu onda su za njih formirani koncentracioni logori", rekao je Dodik.

On je istakao da je danas Republika Srpska zahvalna svim pojedincima koji su u veoma nezgodnom vremenu na početku raspada Jugoslavije formulisali program formiranja srpske države na prostoru BiH.

"Želim da se zahvalim svim političarima toga vremena, predvođenih Radovanom Karadžićem i svim vojnim starješinama, predvođenih generalom Ratkom Mladićem, jer su stajali na fonu odbrane srpskog naroda te 1992 godine", podsjetio je Dodik.

On je napomenuo da mnoge srpske žrtve i danas čekaju pravdu, a nema ni optužbi za počinjene zločine koji su bili masovni, odnosno da su doživjeli linearno osuđivanje i optuživanje svih političkih i vojnih rukovodilaca Republike Srpske.

Dodik je zahvalio Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju na riječima podrške koje je večeras uputio obraćajući se prisutnima.

"Za nas je važno da imamo bratsku i pravu, istinsku ljubav vezano za Srbiju za srpski narod u cjelini. Pripadamo slobodarskom narodu koji je kroz istoriju sve svoje pobjede ostvario sa velikim žrtvama", rekao je Dodik.

On je podsjetio na srpsko stradanje u Jasenovcu, gdje su Srbi bili cilj uništavanja, te onima koji su mogli da to učine na taj način poručio da Srbi neće ni zaboraviti, niti mogu oprostiti.

Dodik je napomenuo da je za Srpsku danas jedan važan dan, otvaranje dionice auto-puta od Doboja do Prnjavora, na trasi puta Banjaluka - Doboj.

"To za našu zajednicu nije bilo nimalo jednostavno, ni lako. Bilo je veoma teško obezbijediti sve pretpostavke da se to učini. Posebno sam ponosan na našu sposobnost ne samo da imamo ideju da projektujemo, nego i da izvedemo tako značajan projekat", rekao je Dodik.

On je naveo da će iduće godine biti otvorena i preostala dionica, dužine 36 kilometara, od Prnjavora do Banjaluke na trasi auto-puta koji treba da poveže Banjaluku sa Beogradom.

U velikoj dvorani "Sava centra" bili su prisustni premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, narodni poslanik Luka Petrović, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, izaslanik predsjednika Srbije Milorad Simić.

dani srpske u srbiji

Manifestaciji su prisustvovali i kineski ambasador u Srbiji Li Mančang, predstavnici Ambasade Ruske Federacije, ambasador BiH u Srbiji Lazar Mirkić, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici grada Beograda, te druge brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srpske i Srbije.

Ova manifestacija održava se četvrti put u Srbiji u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Beogradu.

"Dani Srpske u Srbiji" svečano će biti zatvoreni u petak, 16. septembra, u 20.00 časova u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" u Zrenjaninu, a na zatvaranju manifestacije trebalo bi da govori premijer Željka Cvijanović.