SVJETSKI DAN PISMENOSTI – U BiH skoro tri odsto nepismenih

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 08. 09. 2016. - 0:58h

BiH 8. septembar, Međunarodni dan pismenosti, dočekuje sa 2,82 odsto nepismenog stanovništva i 36,2 odsto kompjuterski pismenog stanovništva, saopštilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH pozivajući se na podatke popisa sprovedenog 2013. godine.

Pismenost

„Da bi BiH bila u mogućnosti da prati standarde EU i savremenog svijeta, neophodna je reforma svih nivoa obrazovanja, a kako bi se obezbijedila pismenost koja ne znači samo sposobnost čitanja i pisanja“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo civilnih poslova podsjeća da se trenutno u BiH sprovode programi koji omogućavaju odraslim licima završetak osnovne škole, što treba da dovede do smanjenja nepismenosti.

„Treba naglasiti i činjenicu da, iako se radi na podizanju svijesti o još prisutnom problemu nepismenosti i promovisanju programa naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja odraslih, i dalje postoji nezainteresovanost određene populacije za opismenjavanje, kao što su pripadnici trećeg životnog doba i žene domaćice u ruralnim sredinama“, konstatuje se u saopštenju.

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja o temi iskorjenjivanja nepismenosti.

Kao dan obilježavanja odabran je 8. septembar, a Unesko je sa obilježavanjem počeo već sljedeće, 1966. godine.

Ove godine Međunarodni dan pismenosti obilježava se pod motom „Čitajući prošlost – pišemo budućnost“.

Prema podacima Uneskovog Instituta za statistiku, 757 miliona odraslih ljudi u svijetu i dalje je nepismeno, a dvije trećine tog broja čine žene.

U nekim zemljama nepismenim se smatra lice koje ne zna čitati ili pisati, dok u drugim zemljama ono koje ne zna ni čitati ni pisati.

U praksi, međutim, preovladava shvatanje pismenosti kao sposobnosti čitanja, pisanja i /povremeno/ računanja, kombinovano sa definisanjem pismene osobe kao one koja je završila osnovno obrazovanje.

TAGOVI:

Komentari

Statistika govori o 90.000 nepismenih u oba tj.tri entiteta.Paradoks svi ce glasati a poneko i svirati ili trubiti kad prodje.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja