HERCEG-NOVI - Herceg-Novi danas je u Briselu predao Evropskoj komisiji kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu.

herceg novi

Evropska prestonica kulture jedan je od najvećih događaja na svijetu koji traje od 1985. godine. Do danas su ukupno 54 grada u Evropi nosila ovu prestižnu titulu, a Herceg-Novi ima veliku šansu da postane prvi grad prestonica kulture van EU, saopšteno je iz opštine Herceg Novi.

U saopštenju se navodi da se na ovom jedinstvenom poduhvatu u istoriji Crne Gore radilo posljednjih godinu i osam mjeseci i u njemu je učestvovao veliki tim.

"Projekat će ubuduće podsticati oblast kulture, umjetnosti, kreativne industrije, obrazovanja, ekonomije, turizma i mladih kao značajan činilac u zapošljavanju i razvoju ekonomije i infrastrukture", dodaje se u saopštenju.

U nastavku procesa članovi žirija sa predstavnicima Evropske komisije će 30. septembra posjetiti Herceg-Novi, a nakon toga slijedi i prezentacija i odbrana aplikacije pred žirijem u Briselu, koje će se održati 13. oktobra. Potom će uslijediti i konačna odluka o dobitniku ove prestižne titule.

U saopštenju se navodi da su aplikaciju u Briselu predali savjetnik u kabinetu predsjednika opštine Herceg Novi i koordinator projekta Nataša Martić i direktor projekta "Herceg-Novi 2021" Aleksandar Peković.

Na sastanku Martićeve i Pekovića sa šefom misije Crne Gore u Briselu pri EU Bojanom Šarkićem zaključeno je da je projekat kandidature ima izuzetan nacionalni značaj.