Vlasnici i uprava preduzeća "Agrofin" iz Trebinja najavili su da će zbog "kleveta koje trebinjski gradonačelnik Slavko Vučurević iznosi na njihov račun, nanoseći time štetu ugledu njihove kompanije, biti prinuđeni da zaštitu od tako neodgovornih izjava potraže na sudu".

agrofin

U saopštenju se navodi da Vučurević preko "Agrofinovih" kompanija pokušava da vodi "prljavu političku kampanju", zbog čega su, kako kažu, prinuđeni da reaguju činjenicama i informišu javnost o preduzeću koje je okosnica vinogradarstva Republike Srpske.

"Izražavamo žaljenje da nas lokalna politička vlast ne prepoznaje kao realne i ozbiljne investitore, što smo dokazali da jesmo, već uporno favorizuje imaginarne strane investitore, od kojih lokalna zajednica do sada nije imala nikakvu korist", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je "Agrofin" pravni sljedbenik preduzeća "Agrokop", koje je 2012. godine otišlo u stečaj, ističući da je do 2013. godine nad preduzećem izvršena stečajna reorganizacija, što je bio rijedak primjer uspješnog stečaja u Republici Srpskoj.

Iz ovog preduzeća pojašnjavaju da je njihov konzorcijum, koji čini šest uglednih domaćih investitora - "Plants global", "Đordan grupa", "Bankom", "Komrad", "Podrumi Manastira Tvrdoš" i Mladen Jeremić, na osnovu najbolje ponude među šest drugih ponuđača, otkupio imovinu "Agrokopa" a.d. u stečaju i u protekle tri godine potpuno obnovio zasade vinograda i zaposlio za stalno radnike "Agrokopa" koje su zatekli u preduzeću.

U saopštenju se navodi da ovo preduzeće na godišnjem nivou stalno zapošljava u prosjeku još 100 do 150 sezonskih radnika.

"Uredno isplaćujemo sve poreske i druge obaveze prema državi, a kao investitori, ništa nismo dobili besplatno, ni imovinu preduzeća, ni pravo korištenja zemljišta, nego smo sve kupili putem sudski vođenog i pravno kontrolisanog procesa, kroz koji smo i prije planiranog roka, za obaveze preduzeća `Agrokop` a.d. u stečaju, izdvojili 2.673.144,00 KM", navode vlasnici i uprava "Agrofina".

Oni ističu da su, kao pravni nasljednici "Agrokopa", nakon kupovine tog preduzeća imali zakonsko pravo korištenja nad 435 hektara zemljišta ranijeg preduzeća "Agrokop" a.d.

U saopštenju se podsjeća da zemljište nisu kupili, kao što je lažno predstavljeno javnosti, jer po važećim zakonima poljoprivredno zemljište ne može biti predmet privatizacije, već samo može da se putem koncesije dobije na korištenje određeni vremenski period.

"S obzirom na to da su zasadi vinograda i voćnjaka koje smo kupili kroz stečaj neodvojivi od zemljišta, Vlada Republike Srpske prije našeg preuzimanja `Agrokopa` obavezala se da će cjelokupno zemljište nad kojim je `Agrokop` imao pravo korištenja putem koncesije dodijeliti `Agrofinu`, kao pravnom nasljedniku `Agrokopa`", navodi se u saopštenju iz "Agrofina".

O uvom preduzeću ističu da su, radi društvene odgovornosti prema lokalnoj zajednici, odustali od 200 hektara zemljišta i u dogovoru sa Ministarstvom poljoprivrede pristali da gazduju samo zemljištem na kome je zasađeno 185 hektara zasada vinograda i voćnjaka.

U "Agrofionu" napominju da su za to zemljište izdvojili veoma značajna sredstva, kao i 50 hektara slobodnih površina radi novih investicija koje planiraju u skoroj budućnosti.

"Kompanija `Agrofin` je udjeličarsko društvo i određeni udjeli u kompaniji mogu biti predmet kupoprodaje, tako da svako ko smatra da je `feudalstvo na račun grada` kao unosan posao, lako može postati `feudalista`", kažu u "Agrofinu".

Vlasnici i uprava ovog preduzeća ističu da su šokirani činjenicom da se njihove kompanije zloupotrebljavaju u prljavoj političkoj kampanji, iako, kako kažu, tome nisu dali nikakvog povoda, niti su učesnici u trci za lokalne izbore.