Na teritoriji BiH djeluje više od 2.000 aktivnih stranih obavještajaca, a najmanje polovina radi za arapske službe koje nastoje da destabilizuju Srpsku, pišu "Večernje novosti".

spijuni

Među arapskim obavještajcima su špijuni iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Irana i Katara, a među vodećim službama u BiH su turska i pakistanska.

"Sakupljaju i šire razne dezinformacije protiv Srpske u međunarodnim krugovima, sve da bi je uzdrmali. Rade na razbijanju dejtonske BiH i stvaranju islamske unitarne države. Imaju jake veze u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH", tvrde izvori "Novosti".
Arapske službe sjedišta imaju u FBiH - Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću.

Stručnjaci za bezbjednost objašnjavaju da su arapski i turski obavještajci opasni, jer rade za radikalne grupe i iz BiH špijuniraju NATO i region.

"Mi smo u BiH imali samo jedan slučaj protjerivanja dvojice špijuna, odnosno iranskih diplomata i to je sve. To samo govori da se špijuni ili obavještajni operativci u BiH osjećaju komotno", rekao je ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Ekspert za bezbjednost i borbu protiv terorizma Dževad Galijašević kaže da su BiH špijuni okupirali još u ratu, poslije kojeg su nastavili da rade.

Jake špijunske mreže u BiH imaju i članice NATO-a. Prednjače američki, britanski, njemački i francuski obavještajci. Kada je riječ o zemljama regiona, najorganizovaniji su Hrvati, koji u BiH imaju oko 500 obavještajaca.

Galijašević je istakao da BiH ne može da kontroliše strane obavještajce, jer oni kontrolišu BiH i znaju šta se ovdje dešava, mnogo prije njenih bezbjednosnih službi.