Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda najavio je da bi prva tranša od 154,1 milion KM od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ trebalo da bude realizovana do kraja sedmice.

novac-minnovac

Bevanda je naveo da je za to potrebno odobrenje Izvršnog odbora MMF-a, koji zasjeda danas, te da nema razloga da odgovor ne bude pozitivan.

"Ministarstvo finansija i trezora BiH pripremilo je sve tehničke detalje i preduzelo aktivnosti u saradnji sa Centralnom bankom BiH kako bi odmah bila uplaćena prva tranša. To će biti učinjeno u već uobičajenom omjeru, trećina za Republiku Srpsku, odnosno 51,4 miliona, a dvije trećine za FBiH ili 102,7 miliona KM", rekao je Bevanda za "Glas Srpske".
Kada je riječ o realizovanju dogovorenog i usaglašenog u pismu namjere MMF-u, Bevanda očekuje da će tokom naredne posjete delegacije MMF-a u fokusu biti priprema budžeta za narednu godinu.

"Institucije BiH i ove godine imaju na raspolaganju 750 miliona KM s jedinstvenog računa, a 950 miliona za funkcionisanje, uz obavezu planiranja sredstava za otplatu spoljnog duga", rekao je Bevanda.

On je ocijenio neutemeljenim komentare da je novac potreban za krpljenje budžetskih rupa, a ne za reforme, dodavši da međunarodne institucije, poput MMF-a, odobravaju finansijska sredstva za tačno utvrđene projekte.

Govoreći o povećavanju akciza nakon što je Savjet ministara BiH izmijenio prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, Bevanda je ponovio da neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama kao i dva prateća zakona mogu napraviti problem s MMF-om i drugim finansijskim institucijama, prvenstveno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/.

"Prijetnje poslanika da neće glasati za izmjene mogu nas uvesti u nepotrebne avanture. Treba odlučiti hladne glave u interesu svih nas", rekao je Bevanda.

On vjeruje da će aplikacija BiH za članstvo u Evropskoj uniji 20. septembra dobiti zeleno svjetlo.