Obilna kiša, koja je popodne zahvatila i Trebinje, ugasila je požare, koji su protekla četiri dana na području planine Leotar, progutali na hiljade hektara šume i niskog rastinja.

planina leotar

Vatrogasci su uspjeli jutros da stave vatru pod kontrolu, a jedini aktivni krak je bio prema selu Grkavci, koji nije prijetio kućama.

Požarna linija na planini Leotar i brdu Gljiva bila je preko 60 kilometara, a požar je juče poslijepodne prijetio kućama u selima Jasen i Trebijovi.

Mještani Jasena kažu da im je izgorjela šuma i paša, pa stoci moraju davati sijeno kao usred zime, ali su srećni što su kuće i okućnice odbranjeni.

U Centru za gazdovanje kršom navode da je ovo bio najveći požar ovog ljeta u Hercegovinii da je najveća šteta ekološka, pošto je Hercegovina jako siromašna visokim rastinjem.

Procjenjuje se da je stradala površina u rejonu Leotara preko četiri hiljade hektara, a u četrdestak požara ovog ljeta u Hercegovini stradalo je oko hiljadu i po hektara niskog rastinja i šume.

U požaru na Leotaru četiri vatrogasca su se otrovala dimom, a jedan pripadnik civilne zaštite bio je zadržan u bolnici zbog alergijskog osipa.

Požar na Leotaru dva dana je gasio i helikopter Oružanih snaga BiH.