Hapšenjem hrvatskog obavještajca započeo je špijunski rat na Balkanu, a tajming cijele akcije nije nimalo slučajan, smatra Božo Spasić, piše Index.hr.

spijunski rat balkan

Spasić, koji je i sam bio zaposlen u obavještajnim službama Jugoslavije i koji je od 1993. do 2007. godine vodio detektivsku agenciju, potvrdio je informacije hrvatskog portala prema kojima je srpska služba već neko vrijeme 'obrađuje' hrvatskog kolegu.

"Uobičajena praksa je da su službe domicilne zemlje upoznate s agenturom stranih zemalja na svojoj teritoriji, u smislu da znaju ko su i šta tačno rade. Na taj način mogu im 'dodavati' informacije za koje procjenjuju da bi njihove zemlje moglo zanimati i to su igre bez granica. Međutim, ovakva javna hapšenja mogu samo značiti da je taj agent jednostavno, u našem žargonu, potrošen, da je odradio svoje, i više ga nema nikakvog smisla 'čuvati'", rekao je Spasić za Index.

On je objasnio kako je prema njegovim informacijama hrvatskog agenta 'odradila' srpska Kontraobavještajna služba i kako su upoznati i sa svim njegovim saradnicima.

"U tom smislu, možemo očekivati još hapšenja, hapšenja osoba koje su sarađivale s uhapšenim agentom", dodao je Spasić.

Međutim, Spasić je uvjeren kako je ovim hapšenjem započeo špijunski rat na Balkanu i kako tajming cijele akcije nije nimalo slučajan.

"Potpuno je izvjesno da možemo očekivati hapšenja srpskih agenata u Hrvatskoj, to je logični slijed. Ali, ono što je prilično važno u cijeloj ovoj priči jeste – tajming. Srpske vlasti ovim su samo nastavile svoju aktuelnu politiku i ovo je, u tom smislu, odlično tempirano, za trenutak kad su odnosi takvi kakvi jesu. Podsjetiću vas da je Srbija nedavno prijavila EU kako Hrvatska na nju vrši agresiju...", zaključuje Spasić.

On je dodao kako je u Srbiji već najavljeno obraćanje javnosti od strane, vjerovatno, premijera Aleksandra Vučića.

"Neće tu baš puno moći reći, osim da je, službeno, istraga u toku. I to je to", kaže on.

Poznato je da je "hrvatskom špijunu" određen pritvor. Koliko je poznato, čovjeku prijeti od tri do petnaest godina zatvora, navodi Index.hr.

Hrvatski obavještajac koji je uhapšen u Beogradu radio je za hrvatsku Vojno sigurnosno-obavještajnu službu, naveo je Index.hr i dodao da je tokom proteklih mjeseci, pa čak i godina, uhapšeni obavještajac u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj domicilnoj službi, dakle, VSOA, mogli biti od posebnog interesa.