Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić nisu danas pružili podršku referendumu u RS, ali ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimo izabranih političara u Republici Srpskoj.

Vucic nikolic referendum Srbija će bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvijek podržati sprski narod, građane RS i njene insitucije, navodi se u zajedničkom saopštenju Nikolića i Vučića nakon sastanka sa članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, koji je i prvi stigao na sastanak, zatim predsjednikom RS Miloradom Dodikom, predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović i predsjednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Vučić i Nikolić su sa zvaničnicima RS razamatrali situaciju nastalu pošto je Upravni odbor Savjeta za primjenu mira u BiH pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS. U zajedničkom saopštenju Nikolića i Vučića navodi se da je osnovna tema razgovora sa najznačajnijim predstavnicima političkog života RS bila očuvanje stabilnosti i mir u regionu i istakli da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta Republike Srpske.

Predsjednik i premijer su osudili organizovane napade koji iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Republike Srbije i srpskog naroda, kao i licemjerno ćutanje i pravljenje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značajnog dijela međunarodne zajednice.