Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ Gordan Mišeljić izjavio je danas da će u Hercegovini biti najjači energetski sistem na Balkanu i da će se u ovom dijelu Republike Srpske proizvoditi najkvalitetnija električna energija.

gordan miseljic

Govoreći danas u Zovom dolu u opštini Nevesinje gdje su počeli radovi na dovodnom tunelu Hidroelektrane /HE/ "Dabar", vrijednosti 112 miliona KM, Mišeljić je istakao da ovo predstavlja početak otvaranja kapitalne investicije u sklopu cjelokupnog projekta.

On je potvrdio da je Uprava preduzeća HET, kao stoodstotni vlasnik HE "Dabar", donijela odluku o ulaganju u izgradnju HE "Dabar" i dobila saglasnost svih relevantnih institucija Republike Srpske za njenu realizaciju, kao i potpunu podršku republičke vlasti.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno što će, realizacijom projekta, osim energetskih efekata, znatan priliv finansijskih sredstava osjetiti hercegovačke opštine - Trebinje, Nevesinje, Bileća i Berkovići, tako da će samo na godišnjem nivou opština Nevesinje imati dodatnih 1,25 miliona KM dobiti.

Mišeljić je istakao da je trebalo hrabrosti i dosta napora da se krene u realizaciju ovako zahtjevnog projekta, napominjući da su ovu investiciju pratili brojni problemi, a da je najveći bio osporavanje federalnog Ministarstva ekologije za dobijanje ekološke dozvole, koji je prevaziđen.

On je podsjetio da je dovodni tunel HE "Dabar" dužine 12,2 kilometra, a njegov svijetli otvor 4,6 metara, dok su pristupni tuneli dužine oko 800 metara.

Od tridesetak ponuđača, najbolju ponudu za izgradnju tunela imala je domaća firma "Integral-inženjering" uz koju će biti uposlena i domaća radna snaga.

Mišeljić napominje da je veliki broj kompanija iz cijelog svijeta iskazao spremnost da ulaže novac u izgradnju ovog kapitalnog objekta.

"Do sada je u cjelokupni projekat uloženo puno novca. Urađeni su i asfaltirani pristupni putevi u dužini od 30 kilometara, dionica između Trebinja i Nevesinja skraćena je za 35 kilometara, a urađeno je oko 30 kilometara dalekovoda - 20 kilovoltne mreže sa odvojenjim dijelovima za kvalitetno snabdijevanje stanovništva sa ovog područja", naveo je Mišeljić.

On kaže da će u skoroj budućnosti biti i trajno riješen problem vodosnabdijevanja opštine Nevesinje, napominjući da je već urađen vodovod od 15 kilometara.

"Završetkom kompletnog projekta, odnosno početkom izgradnje hidroelektrane, pruža se mogućnost da se završe sve elektrane `Gornjih horizonata`, kao što su HE `Nevesinje`, HE `Bileća` i druga faza HE `Dubrovnik`", naglasio je Mišeljić.

O značaju izgradnje dovodnog tunela i cjelokupnog projekta, kao i problemima oko dobijanja ekološke dozvole, govorio je i direktor HE "Dabar" Radivoje Bratić, koji je istakao da je najbitnije da su dokazali da ne postoje prepreke za realizaciju projekta.