U Trebinju je danas počela dvodnevna Investiciona konferencija na kojoj će biti prezentovani razvojni potencijali ovog grada s akcentom na sektore infrastrukture, turizma, poljoprivrede i proizvodnje hrane.

investiciona konferencija trebinje

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ocijenio je pozitivnim održavanje ovakve konferencije u Trebinju, napominjući da je ovaj grad u prethodnom periodu dobio značajne donacije od pojedinih zemalja.

Ivanić je kao jednu od šansi za Hercegovinu naveo prolazak Jadransko-jonskog koridora preko Popovog polja, ali i mogućnost prolaska gasovoda iz Azerbejdžana kroz ovaj dio Republike Srpske.

On smatra da se treba više orijentisati na projekte koji zapošljavaju i da treba na njima konkretnije raditi.

"Dobio sam spisak mogućih projekata, a postoje i dva investiciona fonda koja su došla do Predsjedništva BiH, a koji traže spisak projekata da se razmotri mogućnost novih ulaganja u BiH i Republiku Srpsku", rekao je Ivanić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ocijenio je ovu konferenciju pozitivnim iskorakom koji bi, kako kaže, trebalo da preraste u tradiciju.

"Volio bih da uz ovu konferenciju u Trebinju imamo i jedan reprezentativan Međunarodni sajam na kome bi osnova trebalo da bude vino, hrana i turizam, grane po kojima je ovaj grad prepoznatljiv", rekao je Šarović i dodao da bi kao ministar podržao takav projekat.

On je istakao da bi Trebinje i Hercegovina trebalo da imaju bolju infrastrukturu, prvenstveno saobraćajnu, naglašavajući da bez saobraćajnog uvezivanja nema kvalitetnog napretka, te da ovaj hercegovački grad treba da bude priključen na jedan od ključnih koridora - Jadansko-jonski.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak smatra da su ovakvi događaji veoma važni za nova investiciona ulaganja.

"Najbitnije je da sa ovakvih skupova pošaljemo poruku da nismo nemiran teren u koji ne treba investirati, već naprotiv", rekao je Crnadak.

Ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik rekao je da će njegova zemlja obezbijediti grant Trebinju od milion evra za projekat izgradnje vodovodnog sistema Zubačkog platoa.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević istakao je da je cilj konferencije da se predstave realizovani i planirani projekti.

On je zahvalio ambasadama svih zemalja koje su prethodnih godina svojim investicijama bili prisutni na ovom području, napominjući da će tokom skupa biti predstavljani projekti koji će Trebinje obogatiti za nekoliko stotina novih radnih mjesta.

Vučurević je podsjetio da je Trebinje prethodnih godina iz raznih zemalja dobilo pet miliona evra donacija.

Konferenciji, čiji je organizator grad Trebinje u saradnji sa fondacijom "Konrad Adenauer" i Agencijom za unapređenje stranih investicija BiH /FIPA/, a koja je održana u jednom trebinjskom restoranu, prisustvovali su i ambasadori Srbije, Hrvatske, predstavnici Ambasade Rusije, zamjenik ambasadora Crne Gore, te predstavnici istočnohercegovačkih opština.