Britanski novinar Kristofer Buker je u svojoj kolumni u britanskom „Telegrafu“ izrazio mišljenje da nespretno ponašanje EU može da dovede do neizbježne pobjede Rusije u Ukrajini, prenosi "Sputnik".

vladimir putin

Kolumnista „Telegrafa“ smatra da je Zapadu bilo prijatno da vidi kako je želja Ukrajinaca da uđu u EU dovela do „državnog puča“, smjene proruskog predsjednika zemlje i dolaska „neizabrane marionete“ koja se pozitivno odnosi prema EU.

"Moglo se pretpostaviti da bi stanovništvo Krima i istočne Ukrajine koje govori ruskim jezikom više voljelo da bude pod vlašću Rusa iz Moskve, nego pod nekom stranom formom vlasti iz dalekog Brisela koju nisu razumjeli“, piše Buker.

Prema njegovim riječima, reakcija Zapada, uključujući izjave državnog sekretar SAD Džona Kerija, koji je povratak Krima u sastav Rusije nazvao „nevjerovatnim aktom agresije“, i princa Čarlsa, koji je uporedio Putina sa Hitlerom, „bila je nevjerovatno nerazumna“.

Novinar smatra da je nakon skoro tri godine građanskog rata, u kojem je već poginulo skoro 9.000 ljudi, prisajedinjenje istočne Ukrajine Rusiji jedini put za razrješenje krize.

„I predsjednik Vladimir Putin može da sačeka sa svojim zagonetnim osmijehom, siguran da će se to na ovaj ili onaj način jednom i dogoditi“, zaključuje Buker.