Žene danas trebaju da se izbore za svoje mjesto u politici, a njihova uloga u društveno-političkom životu imaće sve veću i značajniju ulogu u budućnosti, kaže Maja Kolak, član Predsjedništva i sekretar gradskog izbornog štaba Gradskog odbora SNSD-a Trebinje.

maja kolak

Prema njenim riječima, politička participacija oba pola je bitna, između ostalog, i zbog poštovanja svih demokratskih vrijednosti jedne zemlje, a važan je preduslov i za funkcionisanje cjelokupnog sistema.

„Položaj žena u politici još uvijek nije ravnopravan. Imate primjer trebinjske skupštine gdje su od aktuelnih 27 odbornika samo četiri žene“, kaže Maja.

Iako žene, po istraživanjima, imaju više strpljenja, pa samim tim donose i racionalnije odluke, Kolak ističe da su žene spremnije da se izbore za određene stvari, ali i da ne odustaju od zacrtanih ciljeva.

Ono što je najveći problem, kaže ona, jeste što kvote imaju presudan uticaj na učešće žena u politici, jer tamo gdje su političke stranke primorane da poštuju te iste kvote - zastupljene su žene, a tamo gdje nisu one su podzastupljene.

„Najbolji pokazatelj je lokalna vlast u Trebinju i njena grana izvršne vlasti. Nema žena. Nijedan načelnik odjeljenja nije žena. Žene su u potpunosti, bar što se tiče Trebinja, na margini. To moramo da mijenjamo“, kategorična je Maja.

Diskiminacija nježnijeg pola i dalje postoji, ali zato su, kaže, djelimično krive i same žene, jer glasaju za pogrešne takozvane muške lidere, koji od te riječi nemaju ni početno slovo „l“.

Iz tog razloga su predstojeći lokalni izbori odlična prilika da se u Trebinju napokon čuje i glas žena iz izvršne vlasti.

„U vlasti moramo da imamo žene koje će biti lideri, i to oni pravi lideri koji će da rade u korist sugrađana, posebno sugrađanki“, zaključila je Kolak.