Na promociji knjige "Mermerne istine o Bosni" prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na Palama, njegovoj porodici uručena je nagrada "Avramov štap".

avramov stap radovanu karadzicu

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka Radovana Karadžića, preporučila je knjigu svima koji žele da znaju nešto više o ratu u BiH i nastanku Republike Srpske, ali i onima koji su zaboravili neke veoma bitne činjenice iz tog vremena.

"Treba da ih pamtimo, prije svega, zato da bismo izbjegli da ih ponavljamo, ali i kao nauk našim budućim generacijama", poručila je Jovičevićeva.

Prema njenim riječima, nagrada "Avramov štap" znači mnogo njenom ocu koji je u telefonskom kontaktu sa porodicom izrazio želju da večerašnja promocija bude istorijsko i kulturno-književno veče, te da se izbjegne svaka moguća namjera da se to iskoristi za jeftine dnevnopolitičke poene.

Advokat, pravni savjetnik i član Karadžićeve odbrane Goran Petronijević rekao je da knjiga, koja sadrži Karadžićevu uvodnu i završnu riječ u prvostepenom postupku pred Haškim tribunalom, predstavlja pravno-istorijski prikaz onoga što se dešavalo pred Tribunalom u ovom procesu.

avramov stap radovanu karadzicu

"Na početku postupka rekao je jednu rečenicu koja je obeležila njegov tok - mi ćemo se potruditi da na kraju postupka ništa od onoga što se srpskom narodu stavlja na teret ne bude isto kao na početku. I u tome se u najvećoj meri uspelo", rekao je Petronijević novinarima.

On je dodao da je naziv knjige "Mermerne istine o Bosni" simboličan jer je ono što je u knjizi rečeno čvrsto kao mermer i nešto što će odjekivati kao mermerni zvuk.

Šef Karadžićevog istražnog tima i general Vojske Republike Srpske Milomir Savčić kaže da je riječ o djelu od ogromnog značaja za Srpsku.

"Poruka knjige, uvodne i završne riječi predsjednika Karadžića, jeste utvrditi istinu kao temelj za dalji život i suživot na ovim prostorima", istakao je Savčić i dodao da je Karadžić od početka suđenja, dajući zadatke svom istražnom i pravnom timu, insistirao na utvrđivanju kompletne istine o svakom događaju navedenom u optužnici.

avramov stap radovanu karadzicu

Nagradu su Karadžiću za 50 godina književnog rada i 70 godina života dodijelili trebinjska podružnica Udruženja književnika Srpske i Društvo srpskih pisaca Crne Gore, dok je novčani dio nagrade dodijelio dr Blagoje Šupić, izvrši direktor za finansije u Elektroprivredi Republike Srpske.

"Imam izrazito zadovoljstvo i veliku čast da ispred ERS-a dodijelim ovu nagradu prvom predsjedniku naše Republike dr Radovanu Karadžiću, čije ime kad se spomene uvijek se treba ustati", kazao je Šupić.

On je podsjetio na riječi profesora Budumira Košutića sa seminara o pravu i energetici iz 2003. godine, koji je kazao da je "pravo sila", što je na promociji knjige, kako je rekaoŠupić, potvrdio advokat Goran Petronijević.

"Nažalost, Hag je stvoren da bi bio mjesto gdje treba dodatno ponižavati i vrijeđati samo Srbe. Zato je nama Srbima suđeno da krst nosimo i borimo se sa svojim i tuđinom. Neka je srećna nagrada predsjedniku i dabogda da pravda pobijedi i bude oslobođen", dodao je Šupić, koji je supruzi prvog predsjednika Republike Srpske Ljiljani Zelen Karadžić uručio "Alman Trebinje 2012. godine". avramov stap radovanu karadzicu

O knjizi su govorili književnik i urednik u izdavačkoj kući "Igam" Miroslav Toholj, te direktor novosadske izdavačke kuće "Pravoslavna reč" Zoran Gutović, dok su o književnom radu i nagradi "Avramov štap" govorili pjesnik Rajko Petrov Nogo, član žirija koji dodjeljuje nagradu Radoslav Milošević, te književni kritičar Milovan Rosić.

Knjiga "Mermerne istine o Bosni", koju su štampale izdavačke kuće "Pravoslavna reč" i "Igam", sinoć je predstavljena u Bijeljini, a za sutra je predviđena njena promocija u Banjaluci.