FAJGELJ U TREBINJU – Iz Srbije u Srpsku dolazimo kao na hodočašće!

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 27. 08. 2016. - 8:58h

Republika Srpska je nasljednica srpske državotvorne borbe i misli, jer je stvorena borbom i zalaganjem čitavog njenog naroda, kazao je sinoć dr Andrej Fajgelj u Trebinju na promociji svoje knjige „Posle Vučića“.

andrej fajgelj trebinje

Fajgelj, istaknuti filolog, kulturni i politički radnik, koji je zbog svojih disidentskih stavova, kako kaže, u sopstvenoj zemlji postao „narodni neprijatelj“, naveo je da je danas mnogo lakše biti Srbin u Republici Srpskoj nego u matici Srbiji.

„Zato mi u Republiku Srpsku dolazimo kao na hodočašće“, rekao je Fajgelj.

Iako je u Srbiji proglašen „neprijateljem“, on navodi da je glavni i pravi neprijatelj Srbije liberalno-progresivna ideologija, koju preko vladajuće anti-srpske elite provodi evroatlantska vladajuća klasa, sa ciljem porobljavanja naroda i zemlje i pljačkanja njenih resursa.

Njegov prijedlog je da građani Srbije postanu suverenisti – da stanu na svoje stanovište i okrenu sopstvenom interesu, što je ujedno i Fajgeljova alternativa liberalnoj ideologiji brisanja svih granica i identiteta.

Prema njegovim riječima, liberalizam nije ideologija slobode koja je u zasnovama evropske slobodarske civilizacije, a koja „pojedincu dopušta slobodu do granica slobode drugih“, jer je spajanjem sa progresivizmom postao ideologija „koja obogotvorava progres i u ime njega – ukida sve granice“.

Licemjerje liberalizma, navodi Fajgelj, najbolje je osjetio na sopstvenoj koži kada je zbog jednog komentara za Fejsbuku – kojim je osudio Vučićev doček generalnog sekretara NATO-a – hapšen i zatvaran, zaprijećeno mu je petogodišnjom zatvorskom kaznom „zbog navodnog pozivanja na rušenje ustavnog poretka“, pri čemu su sva njegova pisma i apeli predstavnicima zemalja evroatlantskog miljea – ostali bez odgovora.

Promociju knjige su organizovali Srpsko udruženje „Ćirilica“ i Javna ustanova „Kulturni centar“ Trebinje.

KO JE ANDREJ FAJGELJ?

Andrej Fajgelj je srpski filolog, političar i kulturni radnik. Bio je godinu i po dana direktor Kulturnog centra Novog Sada, a sada je docent na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu. Doktor je francuskog jezika i književnosti. Bio je i zamjenik predsjednika stranke Treća Srbija do promjene njenog statuta.

U Novom Sadu je na Filozofskom fakultetu diplomirao francuski jezik i književnost. Magistarske i doktorske studije završio je na Univerzitetu Monpelije III u Francuskoj. Doktorsku tezu Uporedna frazeologija i ideologija u epici: „Homer, francusko viteško pesništvo, gusle“ – odbranio je sa najvišim pohvalama. Dobitnik je više stipendija i nagrada za uspjeh u studijama i autor više naučnih radova i popularnih članaka.

Govori francuski, engleski, grčki, italijanski i španski, vlada latinskim, starogrčkim, ruskim i njemačkim, služi se albanskim, hebrejskim i drugim jezicima. Sa suprugom Jovanom, profesorkom italijanskog jezika, ima četvoro djece – dva sina i dvije kćerke.

TAGOVI:

Komentari

A publike nema ni za lijeka!

Odgovori

Da li ga je iko zapitao ko ga plaća ? Pa ni Milanović ovako nije ispljuvao Srbiju.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja