Skupština grada Trebinja je preduzeću "Ubla turs", na osnovu falsfikovanih dokumenata, prodala oko 2.000 kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta za koje je navela da je građevinsko, što nije smjela da učini, tvrdi Trebinjac Jovan Prcović.

jovan prcovic zemlja (

Sve se odigralo 14. juna 2016. godine, kada je skupštinska većina na zasjedanju Skupštine grada, na osnovu falsifikovanog dokumenta starog  tri godine, prodala pomenutom preduzeću parcelu u mjestu Todorići kod Trebinja.

"Uvidom u dokumentaciju došao sam do podataka da je list nepokretnosti koji je korišćen na skupštini star tri godine, a smije biti svega šest mjeseci. U tom nevažećem listu 'Ubla turs' je već bio upisan u posjed, a u novom listu, koga sam ja izvadio na dan održavanja skupštine, stoji da je korisnik 'Agrokop', a vlasnik grad Trebinje", naveo je Prcović, dodajući da se na osnovu toga može zaključiti da je prodaja zemlje izvršena na osnovu falsifikovanog dokumenta.

jovan prcovic zemlja (

On kaže da ovo nije prvi put da lokalna skupština Ubla tursu poljoprivredno zemljište prodaje kao građavinsko, te da je u proteklih nekoliko godina ovom preduzeću na nezakonit način prodato više parcela u Todorićima.

Prema njegovim riječima, poljoprivredno zemljište se ne može prodavati, već se može, putem licitacije, dati samo u zakup, odnosno pod koncesiju.

jovan prcovic zemlja (

"Zamislite, oni poljoprivredno zemljište prodaju putem neposredne pogodbe. To nisu smjeli da rade. Ono se može davati samo u zakup, nikako prodavati", istakao je naš sagovornik, dodajući da se zemlja ovom preduzeću prodaje pod izgovorom da je riječ o oblikovanju parcele, a ono, zapravo, kupuje po nekoliko hiljada kvadrata.

Iako je prije dvije godine tražio da parcelu koja je 14.6. tekuće godine prodata Ubla tursu uzme pod koncesiju, njegov zahtjev je odbijen, tvrdi Prcović.

"Mislim da se radi o krivičnom djelu od strane pojedinaca. Pozivam nadležne organe da se uključe u slučaj da bi se ovo što prije riješilo, inače sam spreman da stupim u štrajk ispred opštine i katastra", kazao je Prcović.

Kaže da će, ukoliko se slučaj uskoro ne riješi, stupiti u štrajk ispred Gradske uprave, a sve je spreman i da dokaže na sudu.

U Republičkoj upravi za geodetsko-imovinsko pravne poslove, s druge strane, ne demantuju navode Jovana Prcovića. Kažu, nisu dali prijedlog Skupštini da proda pomenutu parcelu, navodeći da se poljoprivredno zemljište ne može prodavati neposrednom pogodbom, već samo dati pod koncesiju.

Oni su, kažu, Pravobranilaštvu ukazali da odluka koja treba da bude upućena u Skupštinu nije zasnovana na zakonu i da nije potpuna.

"Ne znam da li je postojao pritisak da se ta odluka usvoji. Međutim, iako je ta odluka od 14.6. usvojena, po njoj se nije postupalo, jer se usprotivilo Pravobranilaštvo, pa nije napravljen ni ugovor", istakla je Slobodanka Pudar, šef trebinjske Područne jedinice Republičke uprave za geodetsko-imovinsko pravne poslove.

slobodanka pudar geodetska uprava

Ona je potvrdila Prcovićeve navode da je korišćen posjedovni list star tri godine, u kome je zemlja već prepisana na Ubla turs, iako nije bila njihovo vlasništvo.

U Gradskoj upravi nismo uspjeli da dobijemo komentar povodom Prcovićevih tvrdnji.

VUČKOVIĆ - Ubla turs je sve regularno kupio i platio

Vlasnik preduzeća "Ubla turs" Radovan Vučković kazao je za TrebinjeLive.info da je njegovo preduzeće zemlju kupilo regularno, te da je sve, sem parcele kupljene 14.6.2016. godine, uredno i plaćeno.

"Kupovao sam parcele i ostalo je bilo dva duluma da još kupim. Skupština je donijela odluku da mi proda i ta dva duluma. Nema tu ništa sporno", istakao je Vučković.

On je kazao da nije upoznat sa upozorenjima Pravobranilaštva i Geodetske uprave o neregularnostima oko prodaje zemljišta njegovom preduzeću.