Protokolom proslave krsne slave Sabornog hrama i grada Trebinje - Preobraženja Gospodnjeg bila je predviđena besjeda vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija na Trgu slobode i netačne su tvrdnje gradonačelnika Slavka Vučurevića da je "Njegovo preosveštenstvo trebalo da se obrati u crkvi i ispred crkve", rečeno je Srni u Organizacionom odboru Crkvene opštine Trebinje.

 vladika grigorije trebinje

Vučurević je ranije izjavio da protokolom nije bilo predviđeno da se vladika obrati na Trgu slobode, te da nije organizacioni propust što je mikrofon prestao da radi u trenutku njegove besjede, prenijeli su lokalni mediji. "Nije mi jasno ko je došao na ideju da uzme mikrofon sa bine i da se vladika obraća ispred spomenika", kaže Vučurević.

Iz Organizacionog odbora Crkvene opštine Srni je rečeno da su protokol proslave Preobraženja dogovarali sa predstavnicima Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Trebinje, te da je usaglašeno da se, tradicionalno, ispred Spomenika oslobodiocima obrate zvaničnici crkve i grada, podrazumijevajući vladiku Grigorija i gradonačelnika.

"Kada je litija, u večernjim časovima, došla do Spomenika oslobodiocima Trebinja, Vučurević se izdvojio i otišao da sjedne ispred obližnjeg ugostiteljskog objekta. Kada je pročitano Jevanđelje, služen pomen stradalim i završena večernja služba, tokom kojih je radilo ozvučenje, vladika je uzeo mikrofon da se obrati okupljenim vjernicima, ali ozvučenje od tog trenutka pa do kraja besjede nije radilo", kažu u Organizacionom odboru Crkvene opštine Trebinje.

Članovi ovog odbora navode da su u tom trenutku otrčali do bine i ekipi koja je radila na ozvučenju ukazali na problem, ali da su im oni rekli da je to "naredila Gradska uprava".

"Otrčao sam do obližnjeg stola ispred ugostiteljskog objekta i obratio se gradonačelniku, ali on je rekao da s tim nema ništa", kaže jedan od sveštenika.

Nakon što je vladika završio besjedu, mikrofon je počeo da radi.

Vladika Grigorije je nakon ovog događaja izjavio Srni da uopšte nije važno da li je tokom njegove besjede mikrofon bio namjerno isključen ili ne, već je važno da je okupljeni narod čuo njegovu poruku mira, zajedništva, ljubavi i preobražaja.

On je istakao da za dobronamerne riječi i riječi Jevanđelja nisu potrebna nikakva pojačala i ozvučenja, jer one imaju odjek i ako se tiho izgovore. "Moja poruka je jasna i ona je sigurno došla do svakog čovjeka - da se naša leđa okreću zlu, a naša lica Bogu. To je sva naša mudrost i naša poruka. Ko hoće naše lice da okrene zlu, pa makar i na silu u tome neće uspjeti", poručio je, između ostalog, vladika Grigorije.