Italijanka Klaudija Varezi kupila je tekstilnu fabriku "Javor" u Nevesinju u kojoj će u narednom periodu, osim 80 koje već rade, biti zaposleno još šezdesetak radnica koje će za inostrano tržište šiti muške košulje.

javor nevesinje

Ovo preduzeće je prodato za 300.000 KM, a da bi se stvorili svi neophodni uslovi za rad i povećala produktivnost Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske obezbijediće sredstva za obuku novih radnika, opština Nevesinje daće prostor, a nova vlasnica će obezbijediti opremu i materijal.

Pogon tekstilne fabrike danas je sa Varezijevom obišao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je izrazio zadovoljstvo što je tako ozbiljan kupac odlučio da ulaže u vrlo važan privredni kolektiv, napominjući da su Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo podsticali da se realizuje ovaj projekat u Nevesinju.

On je podsjetio da je nakon pokretanja stečaja u "Javoru" kontaktirana Varezijeva, koja je prije godinu dana u stečajnoj fazi organizovala proizvodnju sa osamdesetak radnica.

"Cilj nam je bio da po okončanju stečajnog postupka u cjelini preuzme fabriku i to se i desilo", rekao je Đokić.

On je naglasio da je vrlo važno za malu opštinu kakva je Nevesinje da budu otvorena nova radna mjesta i što će se na ovaj način doprinijeti ukupnom ekonomskom razvoju ove lokalne zajednice, te će imati značaj za rast industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj.

"Varezijeva je već odavno dokazala svoje sposobnosti u tekstilnoj industriji i uspješno posluje već neko vrijeme i u Nevesinju", rekao je Đokić, napominjući da je ovo dobra poruka i za druge partnere iz Evrope da mogu investirati u ove krajeve i da imaju sigurnost.

On je poručio da će Vlada Republike Srpske nastaviti da vodi aktivnu politiku podrške ekonomskom rastu i razvoju, novom zapošljavanju, te kao i do sada finansijski pomagati investitorima i partnerima.

Varezijeva, koja se od 1976. godine bavi tekstilnom proizvodnjom u Italiji i Rumuniji, kaže da je nakon 14 mjeseci saradnje s "Javorom" odlučila da kupi ovu fabriku, izražavajući nadu da će zajedno sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Srpske i opštinom uskoro biti udvostručena produktivnost u ovoj fabrici.

"Uvjerena sam da će realizacija ovog projekta biti u potpunosti zadovoljavajuća za sve strane", istakla je Varezijeva i zahvalila ministru Đokiću za podršku projektu proširenja kapaciteta u "Javoru".

Ni načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović nije krio zadovoljstvo što je ozbiljan kupac došao sa dobrim namjerama u Nevesinje da pokrene i proširi tekstilnu proizvodnju u jednoj nerazvijenoj opštini kojoj mnogo znači jedno novo radno mjesto.

On je istakao da će opština Nevesinje sa zadovoljstvom pomoći u razvoju ovog projekta.

Italijanka Klaudija Varezi, vlasnik tekstilne fabrike "Mistral" u Rumuniji, sredinom prošle godine pokrenula je proizvodnju u fabrici tekstila "Javor" u stečaju iz Nevesinja i zaposlila 80 radnica koje su ranije radile u toj fabrici, koja sada mjesečno proizvodi 10.000 muških košulja.