Reagovanja na govor gradonačelnika Slavka Vučurevića tokom krsne slave grada Trebinja i Sabornog hrama - Svetog Preobraženja Gospodnjeg, tokom koga je desetak građana skandiralo "Slavko" i "Mile lopove" - ne prestaju. Poslije brojnih političkih partija, danas se oglasila i Asocijacija "Stvaraoci Republike Srpske".

rs grb

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Mi smo 1990. godine sve učinili kako bi svoj srpski narod vratili vjeri pravoslavnoj i Hristovoj propovijedi. Time smo nastojali da se obožimo, složimo i usaborimo, jer smo u tome vidjeli jedini spas srpskog napaćenog naroda. S obzirom na to da je u centru Trebinja Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg, htjeli smo da taj sveti dan bude krsna slava grada Trebinja.

Poslije nekoliko decenija nepobožnosti, pored ostalog, Preobraženje nas je asociralo na osvještenje i vjeru u svemogućeg Gospoda Boga. Naravno, trebalo nam je da nam to blagoslovi Srpska pravoslavna crkva.

Težeći da bude zajednička slava Crkve i grada Trebinja, tadašnji predsjednik grada gospodin Božidar Vučurević, obavio je razgovor sa njegovim preosveštenstvom vladikom Zahumsko-hercegovačkim i primorskim gospodinom Atanasijem Jevtićem i postigao potrebni dogovor. Tako je Sveto Preobraženje Gospodnje postalo krsna slava Crkve i grada Trebinja.

Pripreme i slava su zajednički i bezprijekorno obavljane, dogovorno i sa puno sloge i ljubavi. Napunili smo svoje hramove sa vjernicima, a mnogi su se vratili vjeri i imenu Hrista Spasitelja.
Sve je to složno i bezprijekorno trajalo do prije četiri godine. Bolje reći do dolaska na vlast onih koji nisu vjerovali u slavu ni Gospoda. Onih koje smo grupno krštavali u podmaklim godinama, a neke čak, u petoj deceniji života.

Eskaliralo je to sve 2016. godine, kada je krsna slava preinačena u predizborni miting, na kome su se čule dreke, prijetnje i nesuvisle laži, umjesto molitve i provođenja slavskih običaja. Pošto je to poprimilo toliku mjeru i bahatost, isključili su mikrofon preko kojeg je vladika počeo da blagosilja i poziva na mir, slogu i ljubav svoje zapanjene vjernike.

Nadstranačko udruženje Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“, najprekornije osuđuje aktivnu gradsku vlast u Trebinju, predvođenu diktatorskom silom za ovakve sramne postupke. Gospod će to prije ili poslije kazniti, ali pozivamo pravoslavne vjernike da to i oni učine.
Pozdravljamo sve naše sugrađane, bilo koje vjere da su: „nema vjere koja grijeh pere.“

Sa porukom: „Budimo ljudi“, vratimo Trebinje u Republiku Srpsku, jer je ona sada „Pusto ostrvo“. No, prije svega vratimo Trebinje – Trebinju.