Gradski odbor Ujedinjene Srpske najoštrije je osudio sinoćnje neprimjereno ponašanje gradonačelnika Slavka Vučurevića, koji je, kako kažu, Sveto Preobraženje, najsvečaniju manifestaciju u Trebinju, pretvorio u politički miting.

slavko vucurevic  

Saopštenje Ujedinjene Srpske prenosimo u cjelosti:

Gradski odbor Ujedinjene Srpske Trebinje najoštrije osuđuje zloupotrebu obilježavanja krsne slave Grada Trebinje, Svetog Preobraženja Gospodnjeg od strane odlazećeg gradonačelnika Slavka Vučurevića.

Poznato nam je antihrišćansko, ateističko, a možemo reći i anticivilizacijsko opredjeljenje i djelovanje Slavka Vučurevića, ali ono što je uradio prilikom obilježavanja krsne slave Grada prešlo je sve granice i mnogo je, pa i ako je od samog gradonačelnika.

Slave su prilika da svi zaboravimo podjele, sukobe, različitosti i barem na taj dan trebalo bi da budemo jedinstveni u molitvi i ljubavi prema Bogu.

Nažalost, Vučurević je, po običaju, izbjegao učešće u Svetoj liturgiji, a potom je litiju ulicama Trebinja iskoristio da napravi još jednu podjelu tako što je razdvojio litiju i svoje pristalice odveo na binu, dok je litija na čelu sa vladikama i vjerujućim narodom produžila do spomenika oslobodiocima Trebinja gdje je održan kraći pomen.

Kada je vladika Grigorije, po završetku pomena, došao do bine i počeo da se obraća vjerujućem narodu, organizatori, odnosno Gradska administracija, isključili su ozvučenje koje je uključeno tek kada je grupa aktivista PDP-a počela da skandira "Slavko, Slavko" i "Milo, lopove".

Obraćanje Slavka Vučurevića i Zdravka Krsmanovića, koga je Vučurević predstavio kao "značajnog i uglednog gosta", prošlo je u veličanju aktuelnog gradonačelnika Trebinja i njegovih navodnih poduhvata, te u blaćenju institucija RS, Vlade RS i predsjednika RS.

Znamo da Slavko Vučurević nije u stanju da pošalje bilo kakvu hrišćansku poruku i od njega to nismo ni očekivali, jer on ne poštuje ni vjeru, ni Crkvu, ni narod, ali da ovako pljuje po svojim sugrađanima, vjerujućem narodu, prešlo je sve granice.

To nikad niko nije uradio u istoriji Trebinja, i dobro je što je ovo bilo posljednje obraćanje Slavka Vučurevića kao gradonačelnika.