NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je Srni da uopšte nije važno da li je tokom njegove besjede povodom Preobraženja, kod Spomenika oslobodiocima na Trgu slobode u Trebinju, mikrofon bio namjerno isključen ili ne, već je važno da je okupljeni narod čuo njegovu poruku mira, zajedništva, ljubavi i preobražaja.

vladika grigorije

Vladika Grigorije je rekao da za dobronamjerne riječi i riječi Jevanđelja nisu potrebna nikakva pojačala i ozvučenja, jer one imaju odjek i ako se tiho izgovore.

"Nipošto, nikome i nikada ne činite nikakvo zlo, pa ni onome koji to vama čini. Budite uvijek stameni, stabilni i hrabri. Ja uopšte nisam neki opasan čovjek da mi se mora isključivati mikrofon, niti se bavim politikom na takav način", kaže vladika Grigorije.

Vladika je istakao da je njegovo bavljenje politikom samo u onoj mjeri koliko može da pomogne, a da "nikada kao i naš Gospod ne bi pitao ko je u kojoj partiji, koje boje je kože, ni koje je vjere".

"Zato je važno da se saberemo u duhu i u srcu, da budemo hrabri i da volimo i one koji nas ne vole, jer jedino tako ćemo spriječiti da se mržnja širi. Ako mi na mržnju odgovaramo mržnjom, na kukavičluk strahom, onda se on samo širi, a ako na mržnju i zlobu odgovaramo dobrotom onda je ona uvijek pobijeđena i nemoćna", poručio je vladika Grigorije.

On je naglasio da uvijek treba da od ljudi izaberemo ono što je najbolje i da imamo razuma i uma da odbacimo ono što nije dobro.

"Naša crkva u Hercegovini traje hiljadama godina. Bilo je sedamdeset episkopa i kada pogledate istoriju nikome od njih nije bilo lako. Bili su i pod Turcima, Austrougarima i pod komunističkom nekom vrstom ropstva, ali niko od njih nije bio kukavica pa neću ni ja, ali to je sada najmanje važno", kaže vladika.

On je istakao da je samo važno da se u naše srce ne uvuče nikakva zloba, već samo mir, jer onaj koji je nemiran uvijek slabi i uvijek gubi na kraju.

"Moja poruka je jasna i ona je sigurno došla do svakog čovjeka - da se naša leđa okreću zlu, a naša lica Bogu. To je sva naša mudrost i naša poruka. Ko hoće naše lice da okrene zlu, pa makar i na silu u tome neće uspjeti", poručio je vladika Grigorije.

On je naveo da je tužno i promašeno provesti život baveći se vađenjem i bacanjem trunja u oči bližnjega, a nikada ne podići pogled i ne vidjeti okean Božije milosti.