"Srbija se neće miješati u unutrašnje stvari Srpske i BiH", ovako je srpski premijer Aleksandar Vučić odgovorio na spekulacije da će od predsjednika Milorada Dodika tražiti da otkaže Referendum o Danu Republike.

zeljka cvijanovic

Premijerka Željka Cvijanović rekla je da će, bez obzira na pritiske i opstrukcije, kojih već ima, referendum o Danu Republike biti održan.

Kao predsjednik Vlade Srbije svjestan je svojih ovlašćenja – u unutrašnja pitanja Republike Srpske neće zadirati, kaže Aleksandar Vučić, odgovarajući na medijske spekulacije da bi mogao uticati na predsjednika Milorada Dodika da ne održi referendum o Danu Republike. Svojim prijateljima u Srpskoj, poručuje, uvijek reći šta misli, ali referendum nije njihova stvar.

- Sve što mislim reći ću, ali to nije naša stvar. Nikada nismo bili bliži, pokazuje to i manifestacija u Gradini, ako neko misli da tu pravi sukobe i stvara zlu krv, rekao je Vučić.

I za premijerku Srpske, Željku Cvijanović, informacije da bi Vučić mogao da traži obustavu referenduma samo su puke medijske spekulacije. Savjet od Srbije je, kaže, uvijek dobrodošao, ali kao i do sada, neće uticati na odluke koje se tiču Republike Srpske.

Referendum će, bez obzira na pritiske iz Sarajeva, kaže, biti održan.

- Referendum nikoga ne vređa, nije uperen ni protiv koga, građani će da kažu šta misle o Danu Republike i to je to, bez tajnih planova i ostalog. Ali stalno pritisci od tog Sarajeva, ono je nama više dosadilo, odvlači pažnju od pravih stvari koje su problem u BiH, istakla je premijerka Cvijanović.

Sa ovim je saglasan i srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić. Svjestan je pritisaka iz Sarajeva, posebno od SDA, koji, smatra, diže bespotrebne tenzije unutar BiH. Svidelo se to kome ili ne, referendum će se desiti, poručuje Ivanić.

- Oni koji su izazvali 9.januar kao Dan Republike morali su biti svejsni da će dobiti odgovor. Ima raznih odgovora – jedan je referendum, a možemo i uvesti Dan državnosti. 9.januar da promijenimo u Dan državnosti. Ali on će ostati jedan od ključnih praznika koji će Srpska slaviti i nema šansi da se to promijeni, rekao juče Ivanić.
Na pojedine izjave iz SDA o sazivanju posebne sjednice kako bi se sa dnevnog reda skinula tačka o održavanju refereneduma, Ivanić poručuje - šanse da se to desi su nikakve. Znaju to i oni – tim potezima bezuspješno pokušavaju da se nametnu kao ključni politički faktor. Krajnje je vrijeme, poručuje, da se sa tim stane, jer je referendum o Danu Republike, neizbježan.