"Etnografsko blago Kosova i Metohije", iz zbirke Muzeja Kosova i Metohije – Priština, sa privremenim sjedištem u Beogradu, naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

etnografsko blago kosova i metohije izlozba trebinje

Izložbu čine originalni etnografski predmeti – različite vrste nakita i dijelova nošnji, rad kosovskih terzija i kujundžija od kraja 18. do sredine 20. vijeka, te fotografije kompleta seoskih i gradskih nošnji, haljetaka i nakita.

Otvarajući izložbu, predsjednik Skupštine grada Trebinja Slobodan Prtilo je istakao da je njena važnost – da Trebinjcima pokaže kreativnu snagu i kulturu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

izlozba muzej kim

"A gostima, koji nisu Srbi ni pravoslavci, pokazuje koliko smo mi veliki i stari narod, ali i narod koji svima želi dobrodošlicu", kazao je Prtilo.

Autor izložbe, etnolog Mina Darmanović, kazala je da izložba sačuvanog etnografskog blaga ne pokazuje samo bogatu tradiciju domaće radinosti našeg naroda na prostoru Kosova i Metohije, već je i svojevrsna etnografska riznica našeg Srednjeg vijeka.

"Izvrsni majstori kujundžije izrađaujući razne vrste nakita – od prstenja, grivnih narukvica, pojaseva do ukrasa za grudi i glavu – za uzore su opet uzimali forme na nakitu srpske vlastele“, rekla je Darmanovićeva.

Izložbu će posjetioci Muzeja Hercegovine biti u prilici da pogledaju u narednih mjesec dana.

etnografsko blago kosova i metohije izlozba trebinje etnografsko blago kosova i metohije izlozba trebinje