Više hiljada građana učestvovalo je večeras u svečanoj litiji koja je prošla ulicama grada povodom krsne slave Sabornog hrama i grada Trebinja - Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

litija trebinje slava grada

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko hercegovački i primorski poručio je večeras sa Trga slobode u Trebinju da je Preobraženje Gospodnje, dan u kome je ljepota pokazala da će pobijediti svijet tako što će ga preobraziti i spasiti od smrti i svake neljepote.

Vladika Grigorije je kazao da je danas prilika da se “suočimo sa svim našim krivicama i stidovima koji nas muče, a koji su nam u sjaju ovog praznika odjedanput veoma daleko, jer su taknuti tihom svjetlošću s Tavora, nestali ili nestaju, kao dim , kao prašina“.

„Ovaj svečani čin i molitveni hod mogli bismo shvatiti i kao naše traženje smisla, naš pogled ka licu Božijem, naše idenje ka Tavorskoj svjetlosti, ali i naš odlazak i okretanje leđa svakom besmislu, svakom zlu, strahu i stravi koji nas okružuju u naše dane“, rekao je vladika Grigorije.

litija trebinje slava grada

On je dodao da je ova litija naše "ne" nebiću i nepostojanju i naše da smislu, logosu, Hristu, naše "da" životu.

„Upravo tako bismo mogli i tako bi trebalo razumjeti ovaj molitveni put pun čežnje za istinom i istinskim postojanjem", zaključio je vladika.

Obraćanju je prethodilo večernje bogosluženje u Sabornom hramu nakon čega je litija prošla ulicama grada.

Litiju su predvodile vladika Grigorije, umirovljeni episkop Atanasije, vladika nikšićko-budimljanski Joanikije i Kirilo.

Povodom Preobraženja Gospodnjeg građanima je na Trgu slobode priređen koncert Sergeja Ćetkovića i Aleksandre Radović.

litija trebinje slava grada

litija trebinje slava grada

litija trebinje slava grada

litija trebinje slava grada

litija trebinje slava grada