Čuvena srpska glumica Mira Stupica preminula je u Beogradu u 93. godini.

mira stupica

Prije dva dana diva srpskog pozorišta proslavila je rođendan u krugu svojih najbližih, podsjećaju beogradske "Večernje novosti".

Rođena Miroslava Todorović 17. avgusta 1923. godine u Gnjilanu, gdje su joj roditelji, profesori matematike, službovali u gimnaziji. Bila je prvo od četvoro djece Radomira Todorovića, rodom iz Orašca, i Danice, rođene Stanišić, iz Livna.

Njeni biografi bilježe da su dva brata, Predrag i Zoran, umrli sa svega dvije i tri godine, a nekoliko godina potom je rođen treći brat - Bora. U Gnjilanu je sa četiri godine gledala i prvu pozorišnu predstavu - "Boj na Kosovu" u izvođenju neke putujuće trupe.

Porodica se potom seli u Gornji Milanovac, na novo službovanje, gdje joj 1932. godine od tuberkuloze umire otac. Samohrana majka Danica sa djecom odlazi u Aranđelovac, pa u Beograd, gdje će se Mira prepustiti magiji pozorišta.

Igrala je u svim žanrovima, a za sve čime je zadužila srpski teatar i film nisu je zaobišle najznačajnije nagrade i priznanja. Dobitnica je Dobričinog prstena, Statuete "Joakim Vujić", nagrada "Pavle Vuisić", Festivala "Dani Zorana Radmilovića"...

Na velikom platnu debitovala je u ekranizaciji romana "Bakonja fra Brne", početkom pedesetih godina prošlog vijeka, a potom igrala u filmovima "Jara gospoda", "U mreži", "Stojan Mutikaša", "Hanka", "Delije", "Krvava bajka", "Doručak sa đavolom", a u novom milenijumu i u "Sedam i po" i "Paradi".

Od velikog broja televizijskih ostvarenja izdvaja se sigurno njena Kika Bibić iz "Bukvara", zahvaljujući kojoj su se mnogi opismenili.

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspjeha, tri braka /Mavid Popović, Bojan Stupica i Cvijetin Mijatović/, ali i velikih gubitaka, sabrala je u knjigu "Šaka soli", koja je imala nekoliko izdanja.

Imala je zdravstvenu krizu minulog proljeća, kada se zbog moždanog udara liječila na Neurološkom odjeljenju Urgentnog centra u Beogradu.

U javnosti se posljednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a povodom njenog prošlog rođendana "Novosti" su ekskluzivno štampale neobjavljena sjećanja na umjetničkog i životnog partnera Bojana Stupicu.