U velikoj sali Skupštine grada Trebinja večeras su, u okviru Preobraženskih svečanosti, predstavljene dvije knjige dr Milana Micića - “Život i sjećanje” i “Srpski dobrovoljci u Rusiji 1914 – 1918”.

promocija knjiga milana micica trebinje Prema riječima autora, knjiga "Život i sjećanje", govori o našim sunarodnicima koji su tokom Prvog svjetskog rata učestvovali u Dobrudžanskoj bici 1916. godine.

"Druga knjiga se odnosi na sećanja, odnosno kazivanja o dobrovoljcima koja sam ja zapisao u sedam dobrovoljačkih kolonija na prostoru Banata, gde su se naselili dobrovoljci iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije", kazao je Micić.

On je pojasnio da je bilo neophodno da se zna za veliku srpsku žrtvu, koju su podnijeli jer su bili Srbi-austrougarski državljani iz Hercegovine, Like, današnje Vojvodine, i time postali veleizdajnici u očima Austrougarske monarhije.

“Pisao sam o ljudima koji su pokazali veliku hrabrost i veliku životnu vitalnost jer su se prvo predali kao austrougarski vojnici i bili zarobljenici u Rusiji, a onda postali dobrovoljci, diveći se takvim podvizima", napomenuo je Micić.

Nakon promocije knjige priređena je izložba fotografija iz knjige „Tvrđava u Aradu – logor srpskih interniraca u Velikom ratu“, autora Stevana Bugarskog.

promocija knjiga milana micica trebinje