Fotografije iz knjige „Tvrđava u Aradu – logor srpskih interniraca u Velikom ratu“, autora Stevana Bugarskog, otvorena je večeras u Trebinju u okviru Preobraženskih svečanosti.

izlozba arad trebinje

Izložba govori o logorašima zatočenim u tvrđavi u Aradu u Rumuniji, u vrijeme Prvog svjetskog rata, koji su slati u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Mada predstavljaju dragocjeno svjedočanstvo o još jednom stratištu za Srbe kroz istoriju, riječ je o dokumentima sa zadrškom.

"Oni ne pokazuju pravu istinu i zahtevaju objašnjenje. Austrougarska ih je koristila u propagandne svrhe. Srbi iz Rumunije su pripremili izložbu fotografija i ona se sa uspehom prikazuje u Srbiji i Republici Srpskoj, a to je prilika da se u ovdašnjoj javnosti skrene pažnja na stvarna događanja u zloglasnom logoru", kazao je Milan Bjelogrlić, direktor Narodne biblioteke iz Zrenjanina.

Tokom Prvog svjetskog rata, kroz aradske kazamate prošlo je oko 20.000 Srba među kojima su, pored vojnika, bili žene, djeca i starci. Tu je podleglo oko pet hiljada naših sunarodnika.

Fotografije je načinio ih je izvjesni gospodin Koh, te 1914. liferant, odnosno dobavljač i isporučilac robe, aradske tvrđave. Neke od tih fotografija rađene su kao poštanske dopisnice na početku zarobljeništva - jedini dozvoljen način da se internirci jave rodbini.

Na fotografija se razaznaju likovi Hercegovaca iz Kalinovika, Foče, Trebinja, Nevesinja, Gacka i Bileće.

Preobraženske svečanosti nastavljene su u Muzeju Hercegovine. 

izlozba arad trebinje