Bojler, pištolji plašljivci, metalne šipke, bajoneti, saobraćajni znaci, gume - samo su neki od predmeta koji su danas izvađeni iz rijeke Trebišnjice u okviru akcije njenog čišćenja između dva gradska mosta.

ciscenje trebisnjice

Akcija, koju su organizovale Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ i Centar za održivi razvoj i ekologiju /CORIE/, a sproveli članovi Ronilačkog kluba "Posejdon", vršila se u okviru redovnih aktivnosti ovog preduzeća.

Prema riječima direktora HET-a Gordana Mišeljića, u rijeci je danas pronađeno i ubojito eksplozivno sredstvo, poznatije kao tromblon, koje će sutra biti izvađeno iz korita Trebišnjice.

ciscenje trebisnjice

Mišeljić je naveo da su radnici HET-a angažovani i na čišćenju Ćatovića kraka, u kome je izrasla bujna vegetacija.

Aleksandar Vuković, član i instruktor u "Posejdonu", kaže da je bilo angažovano pet ronilaca, od koji je jedan iz Kragujevca.

"Ovo sprovodimo svake godine i uvijek izvadimo velike količine otpada iz rijeke. Apelujem na građanstvo da ne baca smeće u Trebišnjicu", rekao je Vuković.

ciscenje trebisnjice

S aspekta ekologije, ovo je više nego uspješna akcija koja doprinosi čistijoj i zdravijoj rijeci, rekao je mr Aleksandar Vukanović, predsjednik CORIE.

On je dodao da se CORIE uvijek rado odazove svim ekološkim akcijama, navodeći da će uskoro biti čišćen i ostatak rijeke u samom centru grada.

Akcija čišćenja rijeke Trebišnjice sprovodi se u okviru projekta HET-a "Za ljepše Trebinje", a uoči krsne slave grada - Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

ciscenje trebisnjice ciscenje trebisnjice