Referendum o Danu Republike nije nikakav probni balon za referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiH, kako smatra lider SDA Bakir Izetbegović, već pitanje statusa Republike Srpske i njenih građana, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Milorad Dodik

Komentarišući navode lidera SDA da je ovo uvod u referendum o samoproglašenju RS 2018. godine koji je, prema mišljenju Izetbegovića, tada planirao SNSD, Dodik je poručio da, u svakom slučaju, o tome neće odlučivati Bakir Izetbegović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da referendum o Danu Republike Srpske predstavlja probni balon za referendum o otcjepljenju Republike Srpske od BiH i da u BiH ne može doći do mirnog, niti bilo kakvog razlaza.

Za čelnika SDA, organizacija predstojećeg referenduma RS o danu RS kršenje je Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, jer je to samo uvod u referendum o samostalnosti Republike Srpske. Zbog toga, Izetbegović je pozvao OHR da zaštiti ustavni poredak BiH.

"Tako će SDA danas snažno upozoriti one koji na vrlo aktivno kršenje Ustava BiH i bezakonje u BiH djeluju vrlo pasivno i oni koji krše zakon u BiH nemaju aktivan odgovor, zato što su pasivni oni koji treba da čuvaju vladavinu zakona u BiH", izjavio je sinoć Izetbegović.

Predsjednik Dodik odgovora da Međunarodna zajednica nema razloga za intervenciju, jer je odluka o referendumu o Danu Republike donesena u skladu sa zakonima i demokratskim procedurama poznatim u svijetu.

Mi ovdje ne živimo da bismo se svidjeli Sarajevu, već da bismo uredili naše odnose i ne može niko da očekuje da će građani Srpske prihvatiti neobjektivno i pristrasno ponašanje međunarodne zajednice u bilo kom smislu, ističe Dodik.

"Stalno pozivanje međunarodne zajednice da ispunjava njihove želje govori tome da su oni naučili na instrumentalizaciju međunarodne zajednice protiv Srba i Republike Srpske, ali i to je vrijeme prošlo i mi smo preživjeli i tu torturu, niko više ne može da nameđe svoje stavove Republici Srpskoj", rekao je predsjednik Srpske.

Staša Košarac, šef Kluba poslaniika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH kaže da su namjere SDA-a da osporava sve ono što je važno za Srpsku potpuno jasne. Pitanje Dana Republike Srpske je upravo pitanje od fundamentalnog značaja, jer je riječ o najznačajnijem danu za građane Srpske, ističe Košarac.

"Nisam siguran da će se SDA na ovome zaustaviti mislim da će tražiti intervencionalizam Međunarodne zajednice i OHR-a", kaže Košarac.

On je ponovio da je odluka o referendumu u RS donesena u skladu sa Ustavom RS i zakonom i ocijenio da je u SDA prisutna nervoza i želja za novom intervencijom dijela međunarodne zajednice