Univerzitet u Beogradu se, u najnovijem rangiranju za 2016. godinu na Šangajskoj listi, plasirao između 201. i 300 mjesta.

univerzitet u beogradu Univerzitet u Beogradu je popravio svoju poziciju na Šangajskoj listi, jer je posljednje tri godine bio između 301. i 400 mjesta.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević rekao je Tanjugu da je očekivao da se univerzitet nađe na Šangajskoj listi i da je očekivao da zauzme poziciju kao i prošle godine.

- Iznenađen sam što smo popravili plasman na prestižnoj Šangajskoj listi. Međutim, imali smo naučnika koji je bio među najcitiranijima u svojoj oblasti - matematici - rekao je Bumbaširević.

Od zemalja regiona najbolji je Beogradski univerzitet, koji je ove godine popravio položaj i sada je u grupi od 201. do 300, dok je u prethodne tri godine bio u grupi od 301. do 400, prenio je danas EurAktiv.

U grupi sa Beogradskim univerzitetom su, između ostalog, univerziteti u Bohumu, Lozani, Bolonji, Kelnu i Milanu.

Univerziteti u Ljubljani i Zagrebu su u grupi od 401. do 500. mesta, dok univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, kao ni Bugarske i Rumunije, nema na listi. Amerikanci dominiraju

Među prvih deset univerziteta, na Šangajskoj listi koja je jutros objavljena, tradicionalno se nalaze osam američkih i dva britanska univerziteta.

I u ovogodišnjem rangiranju najbolji svjetski univerzitet je Harvard, koji tu poziciju drži 14 godina zaredom, slijede Stanford, Berkli, Kembridž, MIT, Prinston, Oksford, Kalifornija Teh, Kolumbija i Univerzitet u Čikagu.

Od univerziteta iz regiona, Univerzitet u Ljubljani nalazi se između 401. i 500. mjesta, gdje se plasiralo i Zagrebačko sveučilište, koje nije bilo na listi prošle godine.

Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svijetu.

Kriterijumi koji se uzimaju u obzir između ostalog su broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili rade na univerzitetu, broj i kvalitet naučnih radova.
Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju izmeđ 401. i 500. mesta.