NAJBOLJI NA BALKANU – Beogradski univerzitet u rangu Milana, Kelna, Lozane

Izvor: blic.rs Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 15. 08. 2016. - 13:27h

Univerzitet u Beogradu se, u najnovijem rangiranju za 2016. godinu na Šangajskoj listi, plasirao između 201. i 300 mjesta.

univerzitet u beogradu

Univerzitet u Beogradu je popravio svoju poziciju na Šangajskoj listi, jer je posljednje tri godine bio između 301. i 400 mjesta.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević rekao je Tanjugu da je očekivao da se univerzitet nađe na Šangajskoj listi i da je očekivao da zauzme poziciju kao i prošle godine.

Iznenađen sam što smo popravili plasman na prestižnoj Šangajskoj listi. Međutim, imali smo naučnika koji je bio među najcitiranijima u svojoj oblasti – matematici – rekao je Bumbaširević.

Od zemalja regiona najbolji je Beogradski univerzitet, koji je ove godine popravio položaj i sada je u grupi od 201. do 300, dok je u prethodne tri godine bio u grupi od 301. do 400, prenio je danas EurAktiv.

U grupi sa Beogradskim univerzitetom su, između ostalog, univerziteti u Bohumu, Lozani, Bolonji, Kelnu i Milanu.

Univerziteti u Ljubljani i Zagrebu su u grupi od 401. do 500. mesta, dok univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, kao ni Bugarske i Rumunije, nema na listi.

Amerikanci dominiraju

Među prvih deset univerziteta, na Šangajskoj listi koja je jutros objavljena, tradicionalno se nalaze osam američkih i dva britanska univerziteta.

I u ovogodišnjem rangiranju najbolji svjetski univerzitet je Harvard, koji tu poziciju drži 14 godina zaredom, slijede Stanford, Berkli, Kembridž, MIT, Prinston, Oksford, Kalifornija Teh, Kolumbija i Univerzitet u Čikagu.

Od univerziteta iz regiona, Univerzitet u Ljubljani nalazi se između 401. i 500. mjesta, gdje se plasiralo i Zagrebačko sveučilište, koje nije bilo na listi prošle godine.

Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svijetu.

Kriterijumi koji se uzimaju u obzir između ostalog su broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili rade na univerzitetu, broj i kvalitet naučnih radova.

Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju izmeđ 401. i 500. mesta.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja