Krsna slava Grada Trebinja i Sabornog hrama - Sveto Preobraženje Gospodnje, i ove će godine biti proslavljena na svečan način, uz bogat dvodnevni program.

sveta liturgija saborni hram trebinje

Proslava počinje uoči Svetog Preobraženja, 18. avgusta, kada će u 17.00 sati na Trgu slobode biti otvoren Sajam meda i vina, nakon čega će biti priređen zabavni program uz mažoretkinje i gradsku muziku iz Herceg-Novog.

U 18.00 časova, u velikoj sali Skupštine grada Trebinja, biće održano predstavljanje knjige "Životi i sjećanja - srpski dobrovoljci u Rusiji 1914 - 1918", autora dr Milana Mićića.

Pola sata poslije, u maloj sali Skupštine grada, biće otvorena izložba fotografija iz knjige "Tvrđava u Aradu - logor srpskih interniraca u Velikom ratu", autora Stevana Bugarskog.

Proslava jednog od najsvečanijih dana u Trebinju nastaviće se služenjem večernjeg bogosluženja u Sabornom hramu sa početkom u 19.00 sati, nakon čega će obilježavanje krsne slave biti nastavljeno u Muzeju Hercegovine.

U najznačajnijoj kulturnoj ustanovi ove regije, u 20.00 sati biće otkrivena spomen-ploča Radomiru Begenišići-Šiki, u znak zahvalnosti za dugogodišnje pomaganje kulturnom razvoju Trebinja.

Poslije otkrivanja spomen-ploče biće upriličeno otvaranje izložbe "Etnografsko blago Kosova i Metohije", postavka Muzeja KiM iz Prištine.

Posljednja manifestacija 18. avgusta biće održana na platou ispred Muzeja Hercegovine, gdje će biti upriličen koncert Muškog hora“ Sv. Arhangel Mihailo“- iz Zrenjanina, te monodramski kolaž "Tri monaha", u izvođenju glumca Slobodana Marunovića.

Na praznik Svetog Preobraženja Gospodnjeg, 19. avgusta, proslava krsne slave počeće Svetom arhijerejskom liturgijom u 9.00 sati u Sabornom hramu, a za 11.00 sati najavljen je kulturno-zabavni program u porti hrama.

Lomljenje slavskog kolača je u 12.00 sati u Gradskoj upravi.

U večernjim satima, ulicama grada će proći svečana litija, kojoj će prethoditi večernja služba u Sabornom hramu. Litija je u 20.30 sati.

Prema programu obilježavanja, obraćanje zvaničnika je predviđeno u 21.30 sati na Trgu slobode, nakon čega će biti upriličen koncert Aleksandre Radović i Sergeja Ćetkovića.

Organizatori proslave krsne slave su Grad Trebinje i Crkvena opština Trebinje.