Trče sa jajetom u kašici i nogama u džaku. Penju se na drveni stub visok desetak metara, skaču na koziji mijeh. Tako takmičari iskušavaju snagu i vještine. A ujedno se i odlično zabavljaju. Nevesinjska olimpijada okupila je i ove godine nekoliko hiljada posjetilaca iz regiona.

Nevesinjska olimpijada

“Prešao sam skoro 600 kilometara, možda i jače da bih došao ovdje. Pobijedio sam prošle godine, i sreća evo i ove godine sam uspio da osvojim zlato. Pratim sve, znači gdje god ima stožina ja se trudim da dođem. Najviše zbog druženja. Takmičenje manje-više”, kaže Jovan Stupar, pobjednik u penjanju na stub iz Banata.

Hercegovački gorostasi – najupečatljiviji. Bratstvu Ninkovića niko ne smije na crtu.

“Pošto smo ovako svi korpulentni i veliki, rekli smo – ‘ajde da probamo konopac. Pa bitno je da se družimo i da smo tu”, rekao je Boško Ninković iz Trebinja.

Pedeset disciplina. Medalje sijaju kao one u Riju, kroz šalu i pjesmu šale se raspoloženi Hercegovci.

“Rio je Rio, a Hercegovina je Hercegovina. Nama je Hercegovina u srcu i u duši. Mnogo su dragocjenije za mene ove medalje”, ističe Predrag Janjičić iz Nevesinja.

Do noći će se nadmetati u snazi i vještinama. A za kraj je ostavljeno ono najzanimljivije – trka konja koja svake godine pokupi najviše simpatija i oduševljenja gledalaca.