Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović otvorio je večeras 141. "Nevesinjsku olimpijadu" i poručio da je ovaj sabor tradicije i viteštva jedan od najvažnijih kulturno-sportskih i turističkih manifestacija, ne samo u Hercegovinu, već u cijeloj BiH.

nevesinjska olimpijada

Šarović je u obraćanju na Gradskom trgu u Nevesinju istakao da je ovo jedinstvena manifestacija sa najviše disciplina koje njeguju kulturu, običaje, tradiciju i vjeru.

"Ovoliko dugu tradiciju, gotovo vijek i po, ima mali broj manifestacija u BiH", rekao je Šarović i zahvalio opštini Nevesinje na dobroj organizaciji i na tome što se trude da "Nevesinjska olimpijada" iz godine u godinu bude sve bolja.

nevesinjska olimpijada

Svečanom otvaranju 141. "Nevesinjske olimpijade" prisustvovali su predstavnici hercegovačkih opština, brojni gosti i stanovnici ove opštine.

Na Bratačkom lugu kod Nevesinja sutra će biti održan centralni događaj "Nevesinjske olimpijade".

Program počinje u 11.00 časova tradicionalnim disciplinama - skok udalj, penjanje na stub, skakanje na mijeh, trka sa jajetom u kašici, trka u džaku.

U ranim popodnevnim časovima biće organizovana takmičenja u viteškim disciplinama - potezanje konopa i potezanje klipa.

Spektakl manifestacije predstavljaju tradicionalne konjske trke, po kojima je poznata "Nevesinjska olimpijada".

Organizator Olimpijade je opština Nevesinje, a pokrovitelji Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske.

nevesinjska olimpijada