Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je, u okviru privatne posjete Mostaru, posjetila pravoslavnu Sabornu crkvu Svete Trojice.

kolinda grabar kitarovic mostar saborni hram

U Sabornoj crkvi, čija obnova je u toku, Kitarovićevu su dočekali iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović i sveštenstvo.

Kitarovićeva se zanimala za radove, finansijska sredstva koja su potrebna da obnova crkve bude završena, kao i za život srpske povratničke populacije.

Nakon kratke posjete Sabornoj crkvi, Kitarovićeva je posjetila stari centar Mostara i nije željela da daje izjave novinarima.

Iguman Pavlović rekao je da je riječ o važnoj posjeti predsjednika Hrvatske Srbima Mostara.

"Ovo je za nas podrška u građenju Saborne crkve, ali i podrška povratku Srba u Mostar i okolinu", naveo je Pavlović.

On je poklonio Kitarovićevoj knjigu "Slavno doba Mostara", koja predstavlja svojevrstan istorijat mostarskih Srba i crkve.

Zajedno sa predsjednikom Hrvatske, u Sabornoj crkvi bio je i gvardijan Franjevačkog samostana Svetih Petra i Pavla fra Iko Skoko i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg.

"Drago mi je da je Kitarovićeva posjetila Franjevački samostan, pravoslavnu Sabornu crkvu i stari grad. NJen dolazak ovdje jeste poruka mira i zajedništva", naglasio je Skoko.