Ovogodišnja turistička sezona nije zadovoljila trebinjske ugostitelje, prodavce suvenira i domaćih proizvoda. Dnevni pazari su u prosjeku manji za jednu trećinu, a stolovi u kafićima su često prazni.

trebinje grad foto

Žale se zaposleni u uslužnoj djelatnosti i na broj inostranih turista. Oni više, kažu ugostitelji, ne dolaze u Trebinje zbog blizine mora, jer je čekanje na granici od po nekoliko sati i više nego iscrpljujuće.

"Za razliku od prethodnih godina, mogu slobodno da kažem da je turistička sezona ove godine znatno slabija", kaže Igor Škero iz kafića "Azaro".

Još veći problem je što je ove godine sezona skraćena na svega mjesec dana, te što je počela tek oko 20. jula, dok će, kao i ranijih godina, završiti na Sveto Preobraženje.

A da je turistička sezona poprilično lošija nego prethodnih godina, navodi Škero, dokaz je i što u gradu nema turista iz Turske, koji su 2015. bili glavni gosti Trebinja.

Iako su lokalni hoteli puni i traži se krevet više, prodavci suvenira u gradskom parku poručuju da to nije dovelo do povećanja prodaje, već upravo suprotno - velikog smanjenja tražnje za njihovim proizvodima.

alisa ilic suveniri trebinje

"Niko i ne pita za suvenire ove godine. Prošle godine je, na primjer, dolazilo po nekoliko autobusa Rusa, a sada jedan ili nijedan", kaže Alisa Ilić, prodavac suvenira u gradskom parku.

Nekada se desi da svi štandovi u parku na dnevnom nivou ne zarade više od 50 KM, a nerijetko i da se ništa ne proda tokom cijelog dana.

Alisa kaže da su ove godine najviše proizvoda prodali Trebinjcima, dok se turisti zadovolje jednim magnetom od jednu ili dvije KM.

"Mi smo prošle godine mogli da plaćamo režije čitavu zimu na osnovu onoga što smo zaradili tokom ljeta, a sada i režije tokom ljeta jedva možemo da platimo", dodaje Alisa.

Turisti koje smo sreli u gradu imaju samo riječi hvale za Trebinje, ali su u naš grad, kako sami priznaju, samo svratili u prolazu.

Oni koji, ipak, noće, tokom dana su najčešće van Trebinja na hrvatskom ili crnogorskom primorju.

Zaposleni u uslužnim djelatnostima se slažu - slaba marketinška promocija Trebinja, dodatni je razlog što turista nema u gradu na Trebišnjici.

Uz sve to, aktuelna svjetska dešavanja, dodatno su uticala na lošu ovogodišnju turističku sezonu u najjužnijem gradu Republike Srpske.

grad trebinje