Grupa od pedesetak čeških turista kampovala je na planinskom prevoju Čemerno, gdje prema tradiciji, svake godine borave u ovom gatačkom selu zbog čistog vazduha i prirodnih ljepota.

cemerno

Turisti su na proputovanju u Sarajevo imali priliku da noće u planinarskim domovima i hotelima, ali kažu da ništa ne može zamijeniti vazduh na Čemernu i mentalitet ovdašnjih ljudi.

"Mnogo putujemo, ali ova planina je najljepša i sa puno potencijala. Rado bismo Čemerno posjetili i tokom zime, ali, nažalost, nemamo uslova. Šteta što nije izgrađen ovaj hotel, jer se nalazi na pravom mjestu i blizu puta. Nadamo se da će neko prepoznati značaj Čemerna za ljetni i zimski turizam i ovaj hotel staviti u funkciju", kaže Jan iz Praga i dodaje da je fasciniran i brdima koja bi se mogla odlično iskoristiti za skijališta.

Mještani Čemerna raduju se turistima iz Češke kojima prodaju domaće proizvode - sir i kajmak.

Domaćica Zorka Supić kaže da Česi kupuju, ali u malim količinama - po 100 grama kajmaka i najviše po kilogram sira.

"Neka oni nama dolaze. Volimo da nam se čuje graja po selu, a i dobri su ljudi", kaže Zorka.

Selo Čemerno nalazi se na nadmorskoj visini od 1.350 metara, a prepoznatljivo je i po livadama punim ljekovitih trava. Mnogi su ovdje kampovali po nekoliko dana.

Prije rata na Čemernu je počela izgradnja impozantnog hotela, ali su radovi obustavljeni početkom 1991. godine od kada ovaj objekat čeka novog vlasnika.