U Narodnoj biblioteci u Trebinju sinoć je priređeno književno veče našeg Trebinjca - dr Dragana Kovača, na kojoj je predstavljeno pet njegovih djela proze.

Knjizevno vece dr dragana kovaca

O Kovačevom literarnom stvaralaštvu govorio je književnik Šćepan Aleksić, koji je tom prilikom istakao da je veoma rijetko da jedan pisac počne da stvara književna djela u šestoj deceniji života, a, s druge strane, za tri godine godine napiše pet proznih knjiga.

"To je osobina talentovanih i vrijednih pisaca, koji pišu lako, razumljivo, brzo i savremeno. Hercegovina je u doktoru Kovaču dobila svog Marka Miljanova", kazao je Aleksić.

On je dodao da Kovač kreira kvalitetan i zanimljiv zaplet, što kod čitaoca iznova podstiče želju da čita dalje.

Aleksić je kazao da Kovač za glavne ličnosti uzima likove iz stvarnog života, koristeći istinu koju dorađuje i prerađuje, te opisujući događaje iz teških i zlosrećnih vremena - iz perioda krvave srpske istorije.

Knjizevno vece dr dragana kovaca

Kovač je počeo da piše želeći da zabilježi porodičnu tragediju u proteklom ratu, smatrajući da će to biti njegovo prvo i posljednje djelo.

Međutim, kroz nekoliko godina nastalo je čak pet proznih knjiga.

Ugledni ljekar urgetne medicine, ujedno i književnik, Kovač kaže da nema neke posebne povezanosti sa ove dvije oblasti.

"Do dva sata medicina, poslije dva sada književnost", kaže dr Kovač.

Kovač je objavio romane „Dnevnik nesna“ i „Pismo papi“, te zbirke pripovijedaka „Izložba kliničkih slika“, „Epitaf“ i „Nepotpisane priče“

 

Posjetioci su imali priliku da čuju i audio interpretacije Kovačeve pjesme „Ručni sat“ i mini-drame „Galerista“, te odlomke iz romana „Pismo papi“, koje je kazivao novinar Ratomir Mijanović.

Promociju su organizovali Narodna biblioteka Trebinje i SPKD „Prosvjeta“, odbori u Trebinju i Bileći.