Zarazna bolest kvrgave kože goveda pojavila se u pograničnom pojasu Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kod Bilećkog jezera.

bolest kvrgave koze

Ovo je potvrđeno u Upravi za bezbjednost hrane i veterinu pri crnogorskom Ministarstvu poljoprivrede.

Zbog novonastale situacije i opasnosti koja, od ove bolesti, prijeti i području istočne Hercegovine, u Trebinju je hitno sazvan sastanak koji je u toku.

Sastanku prisustvuju predstavnici ministarstva poljoprivrede, republičke veterinarske inspekcije, veterinari s područja istočne Hercegovine kao i farmeri iz ovog dijela Republike Srpske.

Cilj sastanka jeste upoznavanje sa situacijom i preduzimanje mjera kako bi se spriječila ova epidemija.

Širi pojas Republike Srpske mogao bi biti ugrožen zbog epidemije koja vlada u Srbiji i Crnoj Gori, a ekonomske posljedice bile bi velike.
Registrovan je slučaj oboljenja kvrgave kože goveda u Plužinama.

Prema najnovijim podacima, u pograničnom pojasu Crne Gore i BiH vakcinisano je više od 50 odsto goveda, izjavila je predstavnica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove crnogorskog Ministarstva poljoprivrede Sunčica Boljević.

Na teritoriji Crne Gore ova zarazna bolest dijagnostifikovana je kod 212 životinja, a bolest je otkrivena i na području Nikšića. Ova bolest se ne prenosi sa životinje na čovjeka.

Podsjetimo, prije dva dana ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na sastanku sa entiteskim resornim ministrima izjavio je da BiH neće pristupiti potpunoj vakcinaciji stočnog fonda već vakcinaciji područja gdje se bolest

.