Umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije rekao je večeras na otvaranju dokumentarne izložbe "Prebilovci" u Muzeju Hercegovine, da su svi Srbi Prebilovčani i  da moramo da ostanemo vjerni našem svetosavskom, mučeničkom i novomučeničkom identitetu.

izlozba prebilovci trebinje "Važno je da nosimo te naše mučenike u umu, srcu i duši, u nadi u vaskrsenje svih nas", rekao je vladika Atanasije.

Priređena izložba je svjedočanstvo u slici i riječi o stradanju prebilovačakih Srba, njih 850 – od ukupno 1.000 žitelja ovog sela, koje su ustaše na svirep način ubile 1941. godine.

Prema riječima jednog od autora izložbe - Predraga Loza, Prebilovci su besprimjeran slučaj u istoriju ljudske civilizacije, kao stratište gdje su najbrojniji među žrtvama bili žene i djeca, bačeni u šurmanačku jamu 6. avgusta 1941. godine.

"Prebilovci nisu samo simbol stradanja, nego i poricanja zločina. Oni nam pokazuju na koji način negiranje ulazi u identitet jedne zajednice, postajući čak i njegov glavni konstruktivni element", rekao je Lozo.

Prebilovci nas danas, kako je naveo Lozo, uče kako trebamo da se odnosimo prema svojim žrtvama i kako bi druga srpska stratišta trebalo da budu obilježena.

"Oni nas uče i odgovornom odnosu prema teritorijama koje danas nisu u Republici Srpskoj, a naše su svetinje i svetionici", napomenuo je Lozo.

izlozba prebilovci trebinje

Ubijanje Prebilovčana izvršava se po drugi put, jer su sve glasnija nastojanja da se ubije i sjećanje na mučeničko stradanje Srba iz ovog sela, istakao je Milenko Jahura, predsjednik Srpskog nacionalnog društva "Prebilovci" iz Beograda.

"Pravi se inverzija žrtva i zločinaca - zločinci se danas proglašavaju žrtvama komunističkog režima i njima se podižu spomenici. S druge strane, spomenici srpskim žrtvama se uništavaju, jame se prekrivaju deponijama smeća, u njih se okreće kanalizacija", rekao je Jahura.

izlozba prebilovci trebinje

Posjetioci su bili u prilici da pogledaju fotografije, životne priče, tekstove i dokumenta o zločinu, kao i životu Prebilovčana, koje su u formi izložbe o najstradalnijem selu u Drugom svjetskom ratu priredili Predrag Lozo i Dragoslav Ilić, studenti banjalučkog Univerziteta, uz stručne konsultacije Milenka Jahure.

Izložba je zajednički projekat Kulturnog centra Novog Sada i Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke i stalna je postavka u Prebilovcima, dok su njene kopije do sada predstavljene u Novom Sadu, Beogradu, Londonu, Banjaluci.

izlozba prebilovci trebinje

izlozba prebilovci trebinje