Mandatar Srbije Aleksandar Vučić sastavio je spisak ministara koji bi trebalo da čine novu Vladu, na njoj se nalazi osam novih imena u odnosu na prethodnu.

vlada srbije

Bez fotelja su ostali Nikola Selaković, Željko Sertić, Ivan Tasovac, Snežana Bogosavljević Bošković, Kori Udovički, Srđan Verbić i Velimir Ilić. Novi ministri su Goran Knežević (privreda), Branislav Nedimović (poljoprivreda), Nela Kuburović (pravda), Ana Brnabić (državna uprava), Mladen Šarčević (prosvjeta), Vladan Vukosavljević (informisanje), prenosi B92.

Takođe, mjesta ministara bez portfelja dobili su nekadašnja ministarka zdravlja i potpredsjednica SPS Slavica Đukić-Dejanović i prvi čovjek PUPS i Pošta Srbije Milan Krkobabić.

Nezaobilazna tema na konferenciji za novnare je bila i to što se Ana Brnabić buduća ministarka državne uprave javno deklarisala kao gej, ali mandatar je rekao da ga to ne zanima, već računa na njene radne sposobnosti što je najbitnije.

"Ana Brnabić i ja smo razgovarali i o tom aspektu. Ona to ne krije, s ponosom to govori. Ona je toliko fina i ljupka, i pitala me je, rekla je 'ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore'. Odgovorio sam joj 'mene interesuje šta možeš da uradiš, a znam koliko si stručna i vrijedna'", rekao je Vučić na konferenciji u Skupštini Srbije.
Mandatar je rekao da je srećan što može da radi sa nekim kao što je Brnabić, te da u njenoj poslovnoj biografiji nema mrlja.

"Ako možete da mi kažete nešto loše o njenoj poslovnoj biografiji, recite. Mene samo zanima šta će da bude njen rezultat u teškom poslu koji je pred njom", rekao je mandatar.

On je podvukao da je Brnabić najviše radila ispred NALED-a kako bi Srbija popravila svoj plasman na Duing biznis listi Svjetske banke.

"Žena ima izvanrednu energiju i veoma se radujem da radim sa njom", poručio je dodajući da je Brnabićeva dobrodošla u Vladu Srbije.

Vlada Srbije:

premijer Aleksandar Vučić

prvi potpredsjednik i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

potpredsjednik i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

potpredsjednica i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović

potpredsjednik i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić

ministar finansija Dušan Vujović

ministar privrede Goran Knežević

ministar poljoprivrede i zaštita životne sredine Branislav Nedimović

ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić

ministarka pravde Nela Kuburović

ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić

ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević

ministar zdravlja Zlatibor Lončar

ministar rada, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin

ministar omladine i sporta Vanja Udovičić

ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević

ministri bez portfelja Jadranka Joksimović, Slavica Đukić-Dejanović i Milan Krkobabić.