Doajenu srpskog glumišta, glumici Tanji Bošković, večeras je u Trebinju dodijeljen "Zlatni platan" - nagrada za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji, čime je počeo 4. filmski festival mediteranskog i evropskog filma.

tanja boskovic zlatni platan trebinje

Primajući nagradu, Boškovićeva je istakla da je veoma uzbuđena i zahvalna organizatorima što su upravo njoj dodijelili ovogodišnji "Zlatni platan".

"Znate, kada god dođem u Trebinje, to je za mene veliko uzbuđenje, jer stojim pred vama lepim, uzvišenim, produhovljenim i poetičnim", kazala je Tanja, poručujući publici da čuva Trebinje, jer je to grad koji sa ponosom nosi to ime.

Ona je navela da je za srpski jezik veoma važno sve ono što je ostavio pjesnik Jovan Dučić, čestitajući trebinjskoj publici što nije pokleknula pred brzinom života.

tanja boskovic zlatni platan trebinje

"Duboko se klanjam različitostima koje ste uspjeli da sačuvate. Isto tako, čuvajte ljubav prema umjetnosti, jer vas to čini ljudima", kazala je ovogodišnji lauret, ispraćena gromoglasnim aplauzima publike.

Pozdravljajući publiku i goste u ime grada Trebinja i svečano otvarajući filmski festival, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je rekao da je Trebinje postalo veliki filmski i festivalski grad, čime se nastavlja Dučićev projekat 'Trebinje - grad kulture'.

"I ove godine repertoar filmskog festivala je brižljivo odabran. Vidjećemo filmove iz Grčke, Španije, Srbije, BiH, Rusije, Slovenije, a svake večeri otići ćemo kući za jedno bogatije iskustvo koje ispunjava dušu i srca", kazao je Vučurević.

tanja boskovic zlatni platan trebinje

On je dodao da je trebinjski filmski festival na dobrom putu, što dokazuju i dosadašnji dobitnici njegove nagrade - Milena Dravić, Franko Nero, Petar Božović, Neda Arnerić, Tanja Bošković i Rade Šerbedžija.

"Tanja i Rade su izuzetno mnogo dali mediteranskom i evropskom filmu. Trebinjski filmski festival je to znao da cijeni i nagradi", kazao je Vučurević.

Prve večeri festivala prikazan je film "Igra u tami", u režiji Juga Radivojevića.

Festival filma će u narednih sedam dana okupiti jedna od najznačajnijih glumačkih imena sa područja Balkana. Trebinje će, između ostalih, posjetiti Rade Šerbedžija, braća Sergej i Branislav Trifunović, Igor Galo, Milan Špiček...

Organizatori festivala su Tangram centar iz Beograda, Kulturni centar Trebinje i Alpe-adria kulturna mreža iz Beča.

Pokrovitelji festivala su grad Trebinje, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Uprava za dijasporu Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije.
Medijski pokrovitelj je Elta TV.

Medijski sponzori su Radio Trebinje, Glas Trebinja i portal Trebinje Live.

tanja boskovic zlatni platan trebinje