Na komemorativnoj sjednici povodom smrti arhitekte Vuka Roganovića istaknuto je da je otišao čovjek koji je stvorio moderno Trebinje, a čija se umjetnička linija prepoznaje od Malte podno Krša do Begove kuće u Bregovima - od Dubrovačke kapije do podnožja Crkvine.

komemoracija vuk roganovic

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević kazao je da je Vuk Roganović nastavio tamo gdje su stali baron Đuro Babić i pjesnik Jovan Dučić, uz jedan novi umjetnički takt i jednu suptilnu umjetničku energiju.

"Suptilnost jednog umjetnika kakav je bio Vuko teško je prihvatala ustupke, ali je zahvaljujući upravo njemu iznađen i veliki broj kompromisnih rješenja, kako bi autohtono i rustično imalo potpunu harmoniju sa modernim", kazao je Vučurević.

On je podsjetio da su Vukovih ruku djelo rekonstrukcija Begove kuće, prenos Arslanagića mosta i Manastira Dobrićevo, memorijalni centar Tjentište, Motel "Jazina"...

"Smrću Vuka Roganovića izražavam dvostruko saučešće – prvo njegovoj porodici, a onda i onoj njegovoj trebinjskoj porodici koja će, uvjeren sam, naći načina da ga sačuva od zaborava“, naglasio je Vučurević.

Od arhitekte Vuka Roganovića oprostio se i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, koji se tom prilikom prisjetio njihovog prvog susreta u manastiru Tvrdoš 1992. godine, ističuću da je Vuk Roganović trebinjski Pikaso.

"Nekako mi se učinilo da je ono što je Pikaso značio za svijet, da je Vuk Roganović značio za Trebinje", kazao je vladika.

komemoracija vuk roganovic

On je istakao da je najveći Vukov uspjeh u tome što je u ovom gradu spriječio da se dogode ružne stvari i naprave ružne građevine.

„Ipak, imam utisak da je u posljednje vrijeme bio primoran da gleda kako niču svakojaka zdanja koja nisu zadovoljavala njegov istančan osjet za lijepo. To je, ako se prisjetimo veličine njegovog talenta, za Vuka moralo biti veliko raspeće i muka“, kazao je vladika Grigorije.
Vuk Roganović biće sahranjen danas u 17.00 časova na Gradskom groblju u Podgljivlju.