Čak 50 šlepera jabuke u preduzeću "Popovo polje" čeka svoj put ka dalekoj Rusiji, a eventualna šteta zbog privremene zabrane uvoza voća i povrća iz BiH u ovu zemlju već sada bi se samo za ovo preduzeće mogla mjeriti u stotinama hiljada maraka.

popovo polje trebinje voce povrce

Kako sada stvari stoje, jabuke će u Popovom polju ostati još neko vrijeme, a privrednici glavnog krivca vide u nadležnim bh vlastima, prvenstveno Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

"Ovo može da bude privredna katastrofa. Nemamo nikakvo zvanično obavještenje od bh ministarstva i Privredne komore, već sve informacije oko zabrane smo saznali iz medija", kaže Esteban Milović, direktor "Popovog polja" a.d.

Milović posjeduje oko 250 hiljada stabala jabuka, 20 hiljada stabala trešnje, a vinogradi firme prostiru se na čak 130 hektara.

Ove godine očekuje oko 2,5 hiljade tona jabuke, a za kupce u Rusiji do zabrane je bilo planirano preko hiljadu tona ovog voća.

"Ovakvu zabranu nismo mogli ni da zamislimo. Ukoliko se u narednim danima ne bude postiglo rješenje oko uvoza u Rusiju, tražićemo alternativna tržišta", naveo je Milović, dodajući da bi svaka država treba da brani svoju privredu, a ne da je planski uništava.

popovo polje trebinje voce povrce

On kaže da bi nadležni u bh organima trebali da snose odgovornost, jer je za ovakve i slične propuste smjena najblaža sankcija.

Plantaže preduzeća "Popovo polje" opremljene su po najsavremenijim svjetskim standardima. Svaka parcela ima svoju meteorološku stanicu, pokrivena je protivgradnom zaštitom, kao i najsavremenijim mašinama za obradu zemlje i berbu voća.

Milović je istakao da bi rado dopustio svakom ruskom inspektoru da posjeti njegove plantaže, dodajući da mu je neshvatljivo kako je moguće da nadležnim ruskim službama nisu dostavljene potvrde o bezbjednosti proizvoda iz BiH, čime bi se izbjegla zabrana uvoza.

popovo polje trebinje voce povrce

Podsjećamo, Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu "Roseljkosnadzor" privremeno je zatvorila granicu zbog povećanog izvoza i nedovoljnih kontrola fitosanitarne ispravnosti proizvoda biljnog porijekla.

"Ograničenje je uvedeno zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu proizvoda jer je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH odbilo da prihvati naše inspektore koji su trebali sprovesti fitosanitarnu kontrolu sistema", saopštio je "Roseljkosnadzor".