Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije služio je jutros u Sabornom hramu u Trebinju pomen za ubijene Srbe u Republici Srpskoj Krajini tokom zločinačke akcije "Oluja".

pomen oluja trebinje

Podsjećajući na 21. godišnjicu od vojno-policijske akcije u Hrvatskoj, vladika je kazao da je danas prilika da se sjetimo hrabrosti za življenje i postojanje, jer Srbi nisu doživjeli samo jedan pogrom u Oluji i proteklom ratu, već da treba da se sjećamo i protjerivanja tokom turskog ropstva, Prvog i Drugog svjetskog rata.

"Treba da se sjećamo da su naše majke, žene i djeca tog doba imali samo jedno opredjeljenje - opredjeljenje za život", kazao je vladika Grigorije, upoređujući zločine iz Dalmacije sa zločinima u Hercegovini, gdje je narod sa ovog područja, takođe, bio meta pogroma.

Vladika je istakao da su Srbi prognani sa područja doline Neretve, velikog dijela prijeratne opštine Trebinje, Konjica, ali da ne odustaju da znaju da je to njihova otadžbina i njihova zemlja.

"Važno je da se sjetimo svih onih koji su nama u Trebinju obezbijedili da živimo mirno,  to su naši oficiri i vojnici postradali u ovom ratu, ranjenici i svi borci koji su stajali hrabro da odbrane svoja ognjišta", rekao je vladika Grigorije.

On je dodao da niko 1989. godine nije mogao da povjeruje da će u Kninu pjevati "takvi pjevači", kao i da je malo falilo da "trakvi pjevači i takve pjesme" budu pjevane u Trebinju.

"To se nije dogodilo samo zbog hrabrosti i mudrosti onih koji su nas tada branili. Zato prema njima moramo da imamo veliku zahvalnost i poštovanje", naveo je vladika Grigorije.
„Oluja“ je do danas ostala zločin bez kazne u kojem su žrtve bile civili, stari i nemoćni, djeca.

U hrvatskoj akciji „Oluja“, koja je izvedena uz pomoć i podršku NATO-a i jednica Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH, sa područja sjeverne Dalmacije, Like, Korduna i Banije, protjerano je više od 220.000 Srba.

Na evidenciji „Veritasa“ nalazi se 1.856 poginulih i nestalih Srba tokom i nakon „Oluje“, od kojih su 1.206 civili, a među njima tri četvrtine stariji od 60 godina. Među žrtvama je i 546 žena.

Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvijetljena sudbina 1.019 lica.