Tom Hoking, novinar američkog "Rolingstouna", napisao je zanimljiv tekst o uticaju jugoslovenske košarke na igru pod obručima kakvu danas poznajemo. Iako nisu dobili priliku da zaigraju na Olimpijskim igrama 1992. godine, jugoslovenski tim je "najbolji tim koji nije postojao", kaže Hoking.

kosarkasi jugoslavije

Na pitanje koji je najbolji košarkaški tim koji je ikada postojao, svako ko se imalo razumije u košarku reći će "Drim tim" sa Olimpijskih igara u Barseloni 1992. godine, po mišljenju mnogih i jedini pravi "Tim snova" koji je postojao.

Ipak, Tom Hoking, novinar uglednog američkog magazina Rolingstoun, smatra da je ekipa koja je najviše uticala na modernu košarku bila reprezentacija Jugoslavije, koja se zbog ratnih sukoba "raspala" prije Igara u Barseloni.

"Jugoslavija je najuticajniji tim koji je postojao u posljednjih 25 godina. Zaboravite Džordanove Bulse, Sparse, bilo koji tim u kojem igra Lebron, ili Voriorse - Jugoslavija je napravila modernu igru kakva je danas", kaže Hoking.

Američki novinar objašnjava da je košarka specifičan sport, u kojem je najvažnije naći balans između individualnog kvaliteta i timske igre, a u tome su, kaže, Jugosloveni bili najbolji.

"Oduvijek su postojale filozofske razlike između američke i evropske košarke, koja se grubo može postaviti na nivo stepena individualnosti. Prioritet evropske košarke odivijek je bio timski rad i uigranost, dok američkom igrom dominira individualnost i zabava", piše Hoking.

Autor teksta podsjeća da je rat onemogućio direktan okršaj dva najbolja košarkaška tima svih vremena, ali i savjetuje čitaoce da pogledaju utakmice jugoslovenskog tima sa svjetskog prvenstva u Argentini 1990. godine, gdje su Petrović, Kukoč i Divac osvojili zlatnu medalju.

"Drim tim je okupio najbolje američke košarkaše svih vremena. Njihova individualna briljantnost je neopisiva, tako da je hemija bila potpuno u drugom planu. Oni su bili zbir pojedinačnih kvaliteta i ništa više", smatra Hoking.

"Sa druge strane, i Jugoslavija je bila skup vrhunskih košarkaša. Dražen Petrović je bio potencijalna NBA zvijezda, eksplozivni poenter. Toni Kukoč je bio jedinstveno univerzalan igrač, koji je mogao da igra i da brani svaku od pet pozicija u košarci. Vlade Divac je bio neko ko je u potpunusti izmijenio ulogu centra svojom kreativnošću i napad je mogao da ide preko njega podjednako kao preko Petrovića i Kukoča. I pored toga, oni su imali hemiju, igrali su zajedno kao glatka, tečna cjelina. Njihova sposobnost da zgaze protivnika nije posljedica toga što su bili snažniji ili brži, već se zasnivala na disciplini i međusobnom povjerenju", piše Hoking.

Novinar Rolingstouna dodaje da je igra Jugoslavije bila preteča današnjih Voriorsa i žali što nije bio u mogućnosti da uživa u duelu dvije najbolje košarkaške ekipe svog vremena.