Srbija podržava sporazum koji su u Istočnom Sarajevu potpisali lider SDA Bakir Izetbegović i predsednik SNSD Milorad Dodik o mehanizmu koordinacije, rekao je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

vucic dodik

Vučić je ocijenio da taj sporazum vodi miru i stabilizaciji i najavio da će Srbija i ubuduće podržavati sve sporazume koje postignu legitimni predstavnici tri naroda u BiH.

Premijer Srbije je na vanrednoj konferenciji za novinare ocijenio da je situacija u regionu, inače, veoma komplikovana, te dodao da će Srbija činiti sve od sebe što može da očuva mir i stabilnost.

"Naš cilj je stabilizacija i mir, ali ne možemo da ćutimo i ne postoji cijena po kojoj ćemo da kažemo da je atetentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Rolovića, Miro Barešić heroj, a Stepinac svetac", rekao je Vučić.

DODIK - Potpisani mehanizam koordinacije sprečava preglasavanje Srpske

Milorad dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je mehanizmom koordinacije koji je potpisan u Istočnom Sarajevu, u odnosu na onaj koji je ranije usvojio Savjet ministara BiH, obezbijeđeno da Srpska ne može biti preglasana i da bude vidljiva u procesu evropskih integracija i istakao da će to biti ozbiljna prepreka ubrzanoj centralizaciji u BiH.

Napominjući da Savjet ministara BiH nije tijelo koje u konačnom usvaja tekst mehanizma koordinacije kao odluke o koordinaciji u BiH, već samo jedno od mjesta, Dodik je rekao da su ovim dogovorom nezadovoljni oni koji su htjeli da Republika Srpska ostane podređena, da u ime nje odlučuje neko ko nije iz Srpske ili neko ko se lažno predstavlja da jeste iz Srpske.

"Ključna promjena je u tome da se sada uvodi termin, odnosno uvodi se pozicija ovlašćeni predstavnik. To znači da samo onaj ko je odobren na sjednici Vlade može u ime Vlade Republike Srpske, uz pisanu saglasnost, da glasa u tijelima mehanizma koordinacije i ukoliko on nije prisutan nema ni kvoruma, niti ima valjane odluke", naglasio je Dodik, za Srnu.

On je naveo da je dogovoreno da se odluke u tijelima za koordinaciju postižu isključivo konsenzusom, ali se utvrđuje i kvorum, a kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima mehanizma koordinacije obavezno čine ovlašćeni predstavnici, predstavnik Savjeta ministara BiH, ovlašćeni predstavnik Vlade Republike Srpske, te ovlašćeni predstavnici Vlade Federacije BiH i kantona.

Dodik kaže da je problem u ranijoj odluci Savjeta ministara BiH predstavljalo to što su način odlučivanja, predstavljanja i predsjedavanja bili nepovoljni za Republiku Srpsku, dok je sastanak u nedjelju evidentno napravio razliku u odnosu na ono što je usvojeno u januaru.