Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je direktivu ministru odbrane Sergeju Šojguu da u najkraćem mogućem roku Vojsci Srbije isporuči šest novih MIG-ova 29 opremljenih najmodernijim sistemima.

vladimir putin

Ova Putinova odluka uslijedila je odmah pošto su krajem prošle nedjelje Amerikanci Hrvatima isporučili prvih pet od obećanih 16 helikoptera tipa "kajova".

Kada je dobio zvaničnu potvrdu da SAD naoružavaju Hrvatsku helikopterima ofanzivne namjene, ruski predsjednik je naložio hitnu pomoć Srbiji.

Dobro obavješteni diplomatski izvori tvrde da je Šojgu već potpisao odluku o ustupanju MIG-ova Srbiji i da je isporuka sada samo tehničko pitanje.

Na drugoj strani, iz vrha naše vlasti stižu potvrdne informacije da je aranžman sa MIG-ovima ugovoren i da će oni stići u Srbiju.

„Istina je da će nam Rusija značajno pomoći u opremanju vojske i odvraćanju sve realnije pretnje iz Hrvatske“ , kaže jedan od najbližih saradnika srpskog premijera Aleksandra Vučića.

Prema njegovim riječima, odluka SAD da Hrvatskoj isporuče borbene helikoptere otkriva veoma opasne namjere Zagreba i njihovih zapadnih mentora. „Čekajte, a šta će Hrvatima 16 borbenih helikoptera tipa "kajova"? Pazite, to nisu transportni helikopteri kao što su ruski MI-17 koje smo mi nedavno nabavili. To su ofanzivni helikopteri namjenjeni za borbu, podršku pješadiji i uništavanje protivničke žive sile. Protiv koga to tačno Hrvati misle da upotrebe 'kajove'“, kaže neimenovani zvaničnik i dodaje da su oko Hrvatske sve zemlje članice NATO-a osim Srbije i RS.

U vrhu Vlade kažu i da je sam premijer Vučić bio više nego neprijatno iznenađen kada je dobio zvaničnu informaciju o isporuci  helikoptera Hrvatima.

„Sjećate se, prošle godine su Hrvati najavljivali da će nabaviti i na granici sa Srbijom instalirati balističke rakete kojima bi mogli da gađaju i Niš. Premijer je tada od Majkla Karpentera, pomoćnika američkog ministra odbrane dobio čvrsta uvjeravanja da SAD i NATO ne planiraju da od hrvatske kreiraju pretnju za Srbiju“, rekao je izvor „Informera“ i dodao da Srbija mora odlučno da reaguje na prijetnju potencijalnom  agresijom koja stiže iz Hrvatske.

Direktor međunarodnog insituta za bezbednost Orhan Dragaš ocjenjuje da se Srbija naoružava iz opravdanih razloga i potreba, dok je Hrvatska ta koja stalno provocira i prijeti.

„Naoružavanje u mirnodopsko vreme važno je zbog odvraćanja eventualnih napada, jer tako pokazujemo da nismo mala i slaba zemlja. Takođe, treba da iskoristimo prijateljske odnose i sa Rusijom i sa EU, i da pod povoljnim uslovima kupujemo oružje. S druge strane, Hrvati su ti koji se ponašaju kao iskompleksirana i uvređena mlada i na svaki način žele da se takmiče" - smatra Dragaš.

Diplomata Zoran Milivojević ocjenjuje da se preko Srbije očigledno prelama trka velikih sila u naoružanju.

„Rusija se vratila kao igrač na globalnu scenu. Mi se nalazimo na prvoj liniji vatre, o kojoj je govorio i državni sekretar SAD Džon Keri. To su zemlje koje nisu članice NATO,  a presecaju ga, među kojima su pored Srbije još i BiH, Makedonija, Jermenija, Gruzija i Moldavija. SAD smatraju da su te države van američkog uticaja i zato nastoje da uspostave kontrolu naoružavanjem suseda. Zato poklanjaju helikoptere Zagrebu“, objašnjava Milivojević.