NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa sveštenstvom Eparhije osveštao je Hram Svete Petke u Čemernu kod Gacka, kojeg je sagradio najmlađi ktitor u eparhiji Dušan Kekić iz Beograda, porijeklom iz ovog sela.

crkva svete petke cemerno (2)

U Čemernu, koje se nalazi na najvišoj tački nadmorske visine od Beograda do Jadranskog mora - na 1.350 metara, prema istorijskim podacima, nikada nije postojala nikakva bogomolja, pa je osveštanje ovog hrama, koji je napravljen po uzoru na Lovćensku kapelu i prisustvo vladike Grigorija imala poseban značaj za mještane.

U prigodnoj besjedi episkop Grigorije je rekao da je crkva sagrađena na divnom, božanskom mjestu, Božije tvorevine i ljubavi, te da postoji bezbroj raloga za radost, istakavši da ovaj hram nije najveći, ali da je najviši u ovoj eparhiji i da će se vjernici njime ponositi kao i svakim drugim hramom koji je podignut u slavu Božiju.

On je poručio okupljenim mještanima i gostima da ne budu gordi, da se ne svađaju već da šire ljubav i praštaju jedni drugima, jer je neljudski mrziti nekoga, dodavši da je bezbroj razloga da se čovjek raduje i veseli i da srce podigne ka Bogu, da srca osjete miris milosrđa, milosti i dobrote Božije.

crkva svete petke cemerno (2)

"Živimo u svijetu u kojem nas neprestano prožima i naprestano prijete nevolja, smrt, bolest, tuga, nemoć, nemaština, svađa, zato je važno da se vratimo Svetom Jevanđelju jer nam otkriva da volimo Boga, da volimo jedan drugoga, da nikoga ne mrzimo, da nikome ne činimo zlo", istakao je vladika Grigorije.

Episkop je blagoslovio divni Božiji dar, koji su svome selu i mještanima poklonili Dušan Kekić i njegova porodica, kao i sve koji žive u selu Čemerno.

Paroh prve gatačke parohije otac Veljko Kovač istakao je da je osveštanje hrama na Čemernu veliki dan, ne samo za selo, već i za Eparhiju, i po tome što se obnavlja tradicija zadužbinarstva.

"Zadužbinarstvo je bila važna i velika tradicija srpskog naroda koja je jedno vrijeme bila zaboravljena i evo hvala Bogu obnavlja se danas na Čemernu, na ovom predivnom mjestu", rekao je Kovač.

Tridesetjednogodišnji Dušan Kekić kaže da je presrećan jer je ispunio davno dato obećanje svojim roditeljima, da će sagraditi crkvu u selu odakle su mu korijeni.

"Ovo je malo selo, ali puno čestitosti, dobrote i ljubavi. Nadam se da će ova crkva u budućnosti okupljati i sabirati naše prijatelje, rodbinu i kumove i da će se u njoj sve više djece krštavati", rekao je Kekić, dodavši da je radost njegove porodice još više upotpunjena jer je u novosagrađenom hramu krstio četrnaestomjesečnog sina Petra.

NJegov otac Mileta Kekić, koji je vodio radove tokom trajanja izgradnje hrama, kaže da je objekat pravljen sa velikom ljubavlju i zadovoljstvom.

Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović podsjetio je da je ova crkva, izgrađena na krovu Hercegovine, osma koja je osveštana u posljednjih nekoliko godina u gatačkim selima.

"Crkva je narodna i narod je crkva. Vjerujući ljudi i oni koji manje vjeruju imaju običaj da se sastaju i druže oko crkve, dogovaraju i mire i iz toga može proizaći samo nešto dobro, nikako loše", kaže Radmilović.

Zahvalnost porodici Kekić što je selu podarila ovako lijep vjerski objekat, kao i vladiki Grigoriju što je podijelio sa mještanima radost ovog velikog dana uputio je i Slobodan Supić, koji je rođen u selu Čemerno, a trenutno živi u Beogradu.

"Neka nam ovaj svijetli primjer mladog ktitora, roditelja, privrednika, a nadasve posvećenika vjeri i rodu posluži kao povod da i mi, ostali, svako u granicama svojim intelektualnih i materijalnih mogućnosti doprinesemo da naše Čemerno ne ostane napušteno, da ovo bogomolja ne stoji prazna", istakao je Supić.

Zadovoljstvo što će selo u kojem živi krasiti lijepa crkva nije krila ni Svetlana Supić koja je s troje djece i ostalim članovima porodice došla da prisustuje ovom velikom danu, zahvalivši ktitoru i svim priložnicima što su obogatili ovo mjesto i dali mu posebna smisao postojanja.

Crkva od 25 metara kvadratnih izgrađena je pored seoskog groblja na zapadnoj strani, a projektovao ju je Dušanov mlađi brat Stefan, arhitekta i to je njegov prvi projekat.

crkva svete petke cemerno (2)

Izgradnju crkve pomogli su mještani, opština Gacko, Rudnik i Termoelektrana "Gacko" i drugi priložnici.

Osveštanju crkve prisustvovao je veliki broj gostiju, predstavnika privrednog i političkog života Hercegovine i dugih krajeva Republike Srpske.